Green Vehicle Festival : een ecologisch signaal voor fleetsector en groot publiek

België is gekend om zijn muziekfestivals, maar vanaf 8 september vindt er een heel nieuw festival plaats zoals u er nog nooit een gezien hebt: Green Vehicle Festival. Een mengeling van ecologische voertuigen en alle spelers die hun groene verantwoordelijkheid opnemen.

Gedurende een verlengd weekend van drie dagen elektrische en hybride voertuigen samenbrengen, dat is de missie van Eric-Antoine Verheyden, bezieler van het Green Vehicle Festival, en Didier Bouillon, oprichter van EcoSfeeria,een filosofische organisatie dat de blik richt op de toekomst van ecosystemen en de mensheid.

Samen organiseren zij drie van dergelijke festivals in september en oktober 2017 in Brussel en Waals-Brabant met als centraal thema ecologische stadsmobiliteit. De plaatsen waar zij dit organiseren zijn bewust gekozen in functie van het ecologische gehalte: zonnedaken, windmolens, groene parcour, gebouwen met passieve energie, laadpalen, etc.

Telkens een fleet-dag

Tijdens Het Green Vehicle Festival kan je niet alleen ecologische voertuigen bekijken, je kan er ook testritten mee doen. Zo kunnen de bezoekers ontdekken dat er op het vlak van elektrische, hybride en plug-in hybrides al heel wat wordt aangeboden door de verschillende merken. Maar er zullen niet alleen auto’s zijn. Ook hybride fietsen, elektrische scooters, etc zullen van de partij zijn.

Bij ieder festival is de vrijdag telkens voorbehouden voor de fleetsector met ook een degustatie van bioproducten, kwestie van binnen het thema te blijven.

Eerste festivals: waar en wanneer?

  • Green Vehicle Festival Brussels North: CAMELEON, Arianelaan 15, 1200 Brussel (8-10 september)

Het privé outlet in Woluwe, dat de deuren opende in 2010, was het eerste ecologisch geconstrueerde gebouw in
Europa. Van de ontwikkeling van het gebouw tot de realisatie en de materiaalkeuze, heeft CAMELEON geopteerd
voor duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Dankzij dit gebouw kan de ecologische voetafdruk behoorlijk
beperkt worden.

  • Green Vehicle Festival Brussels South: NEMO33, Stallestraat 333, 1180 Ukkel (29-30 september en 1 oktober)

NEMO33 heeft allang een groen imago: dak met zonnepanelen, groene ruimtes, warmtepompten. Er is een nieuwe duiktank (buiten deze keer) die momenteel wordt afgewerkt. Er is ook een concreet project voor een windmolen, een gezondheidsparcours en een groententuin.

  • Green Vehicle Festival Waterloo: Ferme de Mont-Saint-Jean, Charleroisteenweg 591, 1410 Waterloo (13-15 oktober)

De Ferme de Mont-Saint-Jean baadt in groene ruimtes en velden. De boomgaard levert de appels die gebruikt worden voor de lokale distributie van cider, terwijl de brasserie en distilleerderij de best bieren en een uitmuntende rhum serveren.

De ambities voor 2018

Voor 2018 tonen de twee initiatiefnemers zich nog veel ambitieuzer. Ze willen het Green Vehicle Festival organiseren in een twintigtal Belgische en Franse steden. De opzet blijft hetzelfde: zowel aan het grote publiek als aan de fleetsector een maximum aan oplossingen voorstellen die goed zijn voor het milieu. Het zal dus niet alleen bij auto’s blijven. Ook zonne-energie, hydraulische aandrijving, biomassa, bio-architectuur en warmte-kracht koppeling zullen aan bod komen.

 

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!