Group Fleet Solutions: multimerkenstrategie bij D’Ieteren Auto

groupe-Volkswagen-structure-ses-ecoles-vente-FVanaf 1 januari van volgend jaar worden de fleetactiviteiten van D’Ieteren Auto gegroepeerd in één enkele afdeling: Group Fleet Solutions. Deze beslissing heeft één ultieme doelstelling voor ogen: de wagenparkbeheerders vanuit een multimerkenstrategie benaderen en een marktaandeel van 30% halen in het segment “True Fleet”. Daarmee wordt bedoeld alle aankopen door een bedrijf, behalve korte termijn verhuurders, concessiehouders/invoerders en de openbare markte. Op dit ogenblik heeft D’Ieteren een aandeel van 25% in die True Fleet.

Group Fleet Solutions

Group Fleet Solutions zal onderverdeeld worden in een team ‘Key Accounts & Business Administration’ en een ‘Network Fleet’-afdeling.

“Ze zullen uiteindelijk wel alle vijf de merken vertegenwoordigen (Audi, Volkswagen, SEAT, SKODA en Volkswagen Bedrijfsvoertuigen)”, zegt Alain Frenay die aangewezen werd om de installatie van Group Fleet Solutions in goede banen te leiden.

Grote vloten zijn voor de Key Accounts

“In het team ‘Key Accounts & Business Administration”, zullen twee Key Accounts zich toeleggen op de privé-vloten, terwijl twee andere zich met de openbare aanbestedingen zullen bezighouden”, aldus Alain Frenay. Dit betreft privévloten van meer dan 200 voertuigen. Ze zullen hierin ondersteund worden door Key Accounts Advisors die instaan voor de ‘day to day’-materies. Ze zullen ook kunnen terugvallen op een aantal administratieve medewerkers die de logistiek van de ‘Business Fleet’ voor hun rekening zullen nemen.

Network Fleet met focus op de KMO’s

De ‘Network Fleet’-medewerkers bestaan uit twee teams: een eerste groep wordt verantwoordelijk voor prospectie en voor het bewerken van de “slapende” fleetklanten; het andere team moet klaar staan om de dealers te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun business fleet (klantenbenadering, opleiding en opvolging verkopers, enz.) en zullen ook de bestaande actieve klanten opvolgen.

“Er zullen sowieso meer synergiën ontstaan tussen het veldwerk van de ‘Network Fleet’-afdeling enerzijds en Volkswagen D’Ieteren Finance (VDFin), ons filiaal dat gespecialiseerd is in financieringen (Verhuur op Lange Termijn, Financiële Leasing, …).”

Eén Fleet Manager per merk

Elk afzonderlijk merk blijft met een vooraf bepaalde Fleet Manager werken. Wat wordt zijn rol in het geheel?D'Ieteren

“Hij zal het vlootbeleid van zijn eigen merk uitstippelen. Hij zal de beschikbare mogelijkheden onderzoeken in functie van zijn product en de marketingstrategie van zijn merk uitwerken op het vlak van de wagenparken. In het geval dat er zich grote tenders aandienen zal Group Fleet Solutions rond de tafel gaan zitten met de merken om een prijsopgave uit te werken. De financiële verantwoordelijkheid blijft dus wel degelijk voorbehouden aan elk afzonderlijk merk.”

Het is ook de Fleet Manager van elk merk die de relaties met de huurders van zijn merk moet onderhouden. Hij zal hiervoor samenwerken met de Group Fleet Solutions-teams om zijn merk aan de man te brengen op de fleetmarkt.

Het potentieel vervijfvoudigen?

Deze reorganisatie is er niet zomaar gekomen: “Ik ben samen met de merkendirecteur van D’Ieteren Auto, Philippe Simonart, tot de vaststelling gekomen dat we veel energie verspilden op het terrein”, moet Alain Frenay toegeven.

“Sommige klanten kregen maar liefst 5 vertegenwoordigers van onze organisatie over de vloer, die stuk voor stuk probeerden om hun eigen merken aan te prijzen. Hier wordt nu komaf mee gemaakt! Voortaan gaat er nog één vertegenwoordiger op bezoek bij de klant. Dit zal ons in staat stellen om vijf keer meer klanten te bezoeken.”

Een verhuis in het vooruitzicht

Deze benadering werd ook mogelijk gemaakt omdat de merken minder strak van elkaar worden gescheiden in vergelijking met vroeger. Dit heeft het pad geëffend voor een meer pragmatische en rationelere organisatie.

De nieuwe aanpak zal verder vereenvoudigd worden door een gemeenschappelijk onderkomen te creëren voor alle merken. Dit gebouw komt in de buurt van de Contact Centers in Kortenberg.

Dit zal ongetwijfeld ook een boost geven aan de communicatie tussen de verschillende teams!

Ontdek ook de reorganisatie bij de D’Ieteren Car Centers!

#Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Jennes 3190 Boortmeerbeek
Michael Mazuin Namur Ouest 5070 Fosses-la-ville
Thoen Aalst 9308 Hofstade
Thoen Geraardsbergen 9500 Geraardsbergen

Selected FLEET Dealers

Jennes 3200 Aarschot
Michael Mazuin Namur Ouest 5070 Fosses-la-Ville
Thoen Aalst 9300 Aalst
Thoen Ninove 9400 Ninove

Selected FLEET Dealers

Jennes 1830 Machelen
Michael Mazuin Namur Ouest 5070 Fosses-la-Ville
Michael Mazuin Charleroi Sud 5651 Tarcienne
Michael Mazuin Charleroi Est 6220 Fleurus
Thoen Aalst 9300 Aalst
Thoen Ninove 9400 Ninove

Selected FLEET Dealers

Jennes 3061 Leefdaal
Michael Mazuin Namur Ouest 5070 Fosses-la-Ville
Michael Mazuin Charleroi Sud 5651 Tarcienne
Michael Mazuin Charleroi Est 6220 Fleurus
Thoen Aalst 9300 Aalst
Thoen Ninove 9406 Outer
Thoen Zottegem 9620 Zottegem
FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending