Inschrijvingen: + 53% in augustus!

We vertelden het al enkele dagen geleden: augustus wordt een recordmaand voor de inschrijving van nieuwe wagens. FEBIAC tekende een opmerkelijke stijging van 53,3% op tegenover dezelfde maand vorig jaar.
“Een storing in de markt die we kunnen toeschrijven aan WLTP”, vertelt FEBIAC:
“De nieuwe homologatiemethode om brandstofverbruik en emissies te bepalen, WLTP gedoopt, is definitief in voege getreden op 1 september 2018. Deze nieuwe norm, die heel wat voordelen biedt wat betreft consumenteninformatie, vervangt de NEDC-procedure die haar oorsprong vindt in de jaren ’70 van vorige eeuw.”

Vanaf 1 september van dit jaar moeten alle nieuwe auto’s die in Europa verkocht worden, beantwoorden aan de nieuwe WLTP norm. Enkel een beperkt aantal voertuigen dat nog volgens de vorige NEDC-procedure werd gehomologeerd, kan nog als nieuw worden ingeschreven.

Dat gegeven heeft een duidelijke ontregeling van de markt veroorzaakt. De abnormaal hoge inschrijvingscijfers van de voorbije maand, zijn het resultaat van enerzijds de promoties op de laatste NEDC-modellen waar de consument op is ingegaan, van anderzijds het wegwerken van de stock van NEDC-wagens, die nog als tweedehands kunnen ingeschreven worden na 1 september.

Deze anticipatie verklaart de wel heel spectaculaire cijfers van de voorbije maand. We mogen dus tevens verwachten dat de komende maanden een tegengestelde beweging merkbaar zal zijn, namelijk een daling van de registraties om het evenwicht te herstellen.

Ook de andere voertuigsegmenten kunnen terugkijken op een succesvolle maand: van lichte vrachtvoertuigen (+7,2%) over zware vrachtvoertuigen tot 16 ton (+9,6%) en zware voertuigen boven 16 ton (+15%) tot de gemotoriseerde tweewielers (+19,5%).

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Tags: Auto