Laadkost elektrische auto’s: België op het podium

Bornes de recharge

De Ierse prijsvergelijkingssite Switcher.ie heeft een vergelijking gepubliceerd van de kosten van thuisladen voor elektrische auto’s in 40 Europese landen. Het slechte nieuws is… dat België op het podium staat.

Hoewel de verkoop van elektrische auto’s in Europa wat lijkt te vertragen, zit het oude continent nog steeds midden in de overgang naar elektrische voertuigen.

“70% voordeliger”

“Elektrische voertuigen (EV’s) zijn een aantrekkelijke optie voor Europese automobilisten vanwege hun lagere gebruikskosten, stelt de Ierse prijsvergelijkingssite Switcher.ie. “Elektrische voertuigen kosten ongeveer 70% minder dan benzine- of dieselvoertuigen, maar de kosten voor het opladen van een EV zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het model, de locatie en de oplaadmethode.”

Switcher.ie heeft de kosten van het thuis opladen van elektrische voertuigen in heel Europa onderzocht, gebaseerd op de prijs van een volledige thuisoplaadbeurt na een rit van 100 km.

“Veel factoren beïnvloeden de prijs van gas en elektriciteit,” vervolgt de Ierse vergelijker. “Energieprijzen variëren in Europa om verschillende redenen, waaronder

  • De energiemix en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen
  • Belastingen, heffingen en subsidies
  • Geopolitiek

Andere factoren die de kosten beïnvloeden zijn importdiversificatie, netwerkkosten, weersomstandigheden en milieubeschermingsbeleid.

In welke landen rekenen is herladen het duurst?

Het antwoord van Switcher.ie: “De rijkste landen, waar de adoptiegraad van EV het hoogst is, zijn meestal de duurste plaatsen om een elektrisch voertuig te gebruiken. Het marktaandeel van de verkoop van nieuwe elektrische voertuigen is daar hoger en het aantal elektrische en hybride voertuigen op de weg is groter”.

Duitsland staat bovenaan de lijst van landen waar opladen het duurst is, met een volledige oplaadbeurt die 23,57 euro kost. Ierland komt op de tweede plaats, met een gemiddelde rekening van 22,25 euro. België staat derde met 22,15 euro. Frankrijk staat op de 12e plaats, Nederland op de 13e en Luxemburg op de 23e.

Turkije lijkt het land te zijn waar opwaarderen het goedkoopst is, meer bepaald €3,30.

Hier is de top 40-lijst van Switcher.ie:

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine