Langeduurtest Citroën C5 Aircross Hybrid: Pluggen is de boodschap!

Met de Citroën C5 Aircross Hybrid testen we – na de Mitsubishi Outlander PHEV – voor de tweede keer op rij een plug-in hybrid. De C5 Aircross is met 250.000 verkochte exemplaren (met verbrandingsmotoren) voor de Franse constructeur tot nog toe een succesnummer. Een groene versie moet dat succes verder bestendigen.

Zoals dat gaat binnen grote automobielgroepen wordt technologie over zoveel mogelijk modellen gespreid om de kosten te drukken. Dat is ook het geval bij de C5 Aircross, die zijn hybride technologie deelt met de Peugeot 3008 en Opel Grandland X. Of toch voor een deel. Want in tegenstelling tot die twee “concullega’s” hier geen Hybrid4 met vierwielaandrijving, maar enkel voorwielaandrijving.

Of dat een manco is, zal deze test moeten uitwijzen. Vast staat wel dat de C5 Aircross Hybrid qua aandrijving geen kneusje is. De hybride aandrijflijn is een combinatie van een 1.6 turbo viercilinder van 180 pk, die gecombineerd wordt met een 109 pk sterke elektromotor. Dat zorgt voor een gecombineerd vermogen van 225 pk en een koppel van 360 Nm, gekoppeld aan een achttrapsautomaat. Een combo dat de C5 Aircross in 8,7  seconden van 0 naar 100 km/u laat accelereren. Met een uitstoot van 33 g CO2/km (WLTP) is de C5 Aircross fiscaal interessant want voor 100% fiscaal aftrekbaar. Let er wel op dat er op dat vlak verschillen zijn in functie van de gekozen uitrustingsversie. Zo is de uitstoot bij de Business-versie die wij testen 39 g. Naar fiscaliteit toe verandert dat echter niets: nog steeds maximaal fiscaal aftrekbaar.

Elektrisch 55 km

De C5 Aircross Hybrid heeft een 13,7 kW batterijpakket aan boord dat volgens de WLTP-cyclus goed is voor een elektrische autonomie van 55 km. In full electric mode haal je een topsnelheid van 135 km/u. De hybride architectuur zorgt er wel voor dat de benzinetank 7 liter volume moet inleveren. Met 43 liter en regelmatig pluggen zou dat qua autonomie geen probleem mogen zijn. Maar dat zal de test uitwijzen. We zullen maximaal pluggen om te zien wat dat geeft qua verbruik. Het normverbruik van 1,7 l/100 km (WLTP) lijkt ons alvast optimistisch voor een SUV met deze afmetingen en gewicht (1.845 kg)

Ook op het koffervolume heeft de battery pack een invloed. Daar levert de Hybrid versie 120 liter in ten opzichte van de versies met verbrandingsmotor (460-580).

De C5 Aircross Hybrid wordt standaard geleverd met een interne lader van 3,7 kW (AC). Voor een meerprijs van 300 euro krijg je een 7,4 kW-lader. Wellicht is het verstandig om die te nemen. Want met de standaard-lader duurt het – afhankelijk van de elektrische installatie – tussen de 4 en 6 uur om de batterijen weer vol te krijgen. Voor een 13,7 kW batterij is dat behoorlijk lang.

Rijmodi

In deze stekkervariant van de C5 Aircros kan je kiezen tussen verschillende rijmodi. Je kan hybride rijden of “opgelegd” full electric en  er is ook een sport modus. Het is ook mogelijk om al rijdende energie naar de batterijen te sturen en die op te sparen voor wanneer je bijvoorbeeld in nul emissie modus wil rijden in stadscentra. De versnellingspook heeft ook een B-stand voor een maximaal regeneratie-effect. Genoeg keuze dus voor alle rijomstandigheden.

Prijs

Hybride technologie komt met een meerprijs. De goedkoopste C5 Aircross met verbrandingsmotor (en automaat) die we konden vinden in de prijstabellen is de 1.2 Puretech benzineversie (€25.591 BTW incl). Voor de Hybrid-versie  in Business-uitvoering betaal je €36.179. Maar ook dat is relatief in tijden dat constructeurs met forse kortingen uitpakken. Zo zien we op de site van de invoerder forse kortingen voor particulieren door gratis optiepakketten. Voor fleetklanten zijn die wellicht nog groter.

In een volgende artikel delen we onze rijervaringen!

Fleet facts Citroën C5 Aircross Hybride Business

Leasingbudget: € 618
Normverbruik gemengd: 1,7 l/100 km
CO2-uitstoot: 39 g/km
CO2-bijdrage per maand: €27,24
Fiscale aftrekbaarheid: 100%
VAA per maand: €113,33 euro/maand

#Auto #Tests

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending