TCO: middensegment EV’s zijn competitief

LeasePlan heeft zopas zijn LeasePlan Car Cost Index 2021 gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat compacte en middelgrote elektrische voertuigen (EV’s) in de meeste Europese landen, waaronder België, nu volledig kunnen concurreren met benzine- en dieselauto’s.

In de weinige landen waar EV’s nog niet concurrentieel zijn, is de prijskloof tussen EV en diesel/benzineauto’s wel aanzienlijk kleiner geworden. Als de trend doorzet, zullen EV’s in alle onderzochte landen, met inbegrip van Oost-Europese markten zoals Roemenië en Polen, waarschijnlijk tegen 2025 kostencompetitief zijn.

De jaarlijkse Car Cost Index van LeasePlan, ondertussen de zesde editie, is een uitgebreide analyse die de totale eigendomskosten (TCO) van een auto – inclusief brandstof/energie, afschrijving, belastingen, verzekering en onderhoud – in 22 Europese landen laat zien.

De belangrijkste bevindingen van de LeasePlan Car Cost Index 2021:

- De gemiddelde maandelijkse kosten van autorijden lopen in Europa sterk uiteen, van 743 euro per maand in Griekenland tot 1 138 euro in Zwitserland.

- In verhouding tot het BBP zijn de totale kosten van eigendom het hoogst voor bestuurders in Zwitserland en Portugal, en het laagst voor bestuurders in Denemarken en Duitsland

- Polen is de goedkoopste plaats om met een benzineauto te rijden, terwijl Griekenland de goedkoopste plaats is om met een dieselauto te rijden.

- In 17 landen, waaronder Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Spanje en het VK, zijn EV's in het middenklasse premiumsegment (D2) vrij kostencompetitief in vergelijking met ICE-voertuigen: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland en het VK.

- EV's in het compacte segment (C1) kunnen qua kosten volledig concurreren met voertuigen met verbrandingsmotor in 14 landen: Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Zweden, Zwitserland en het VK. Nederland, Noorwegen, Portugal, Zweden, Zwitserland en het VK.

Vind hier de volledige LeasePlan Car Cost Index 2021 (in het Engels)

Tex Gunning, CEO van LeasePlan:

"Dit verslag is een wake-up call voor beleidsmakers: elektrische auto's hebben eindelijk het omslagpunt van betaalbaarheid gepasseerd en zijn nu kostenconcurrerend in Europa. Overheidsmaatregelen op het gebied van infrastructuur blijven echter zwaar onvoldoende. Nu COP26 nadert, roepen wij beleidsmakers op om eindelijk een stap voorwaarts te zetten en te investeren in een oplaadinfrastructuur die past bij hun "nulemissie"-ambities. Totdat oplaadstations even alomtegenwoordig zijn als de benzinestations in de straten van Glasgow, heeft Europa geen hoop op het bereiken van zero emissie."

Sandra Roling, verantwoordelijke transport binnen de Climate Group:

"De recentste Car Cost Index van LeasePlan toont aan dat de business case voor bedrijfsvloten om over te schakelen op EV's nog nooit zo sterk is geweest. Schoon wegtransport vertegenwoordigt een van de grootste kansen voor het bedrijfsleven en voor ons klimaat. Via het EV100-initiatief hebben we samengewerkt met bedrijven als LeasePlan om ervoor te zorgen dat EV's tegen 2030 de nieuwe norm zijn. Alle bedrijven kunnen en zouden moeten beginnen hun wagenpark om te bouwen naar elektrisch. Met COP26 in het verschiet moeten we blijven benaddrukkendat emissievrije voertuigen de toekomst zijn."

#Fleet Management

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine