LeasePlan werkt aan een telematica-oplossing

satelite3

Telematica: technologie die in real time voertuigdata en technologie verzamelt en analyseert. Dankzij een apparaatje dat wordt geïnstalleerd, converteert telematica ruwe data in nuttig informatie, zoals de afgelegde kilometers, het brandstofverbruik, het gedrag van de chauffeur, de locatie van het voertuig, etc. Deze technologie laat bedrijven toe om tegelijkertijd de veiligheid, de eco-verantwoordelijkheid, de productiviteit en de TCO van hun vloot te verbeteren.

LeasePlan MobilityMonitor

Dat is ook wat LeasePlan MobilityMonitor inhoudt, maar momenteel is het nog in de studiefase. En het gaat om een internationaal project dat de mogelijkheden van deze technologie in kaart moet brengen. Uit een bevraging van bestuurders die met een auto rijden in operationele leasing, blijkt dat 35% zijn rijgedrag zou aanpassen indien ze telematica aan boord zouden hebben. 13% zegt dat ze meer aandacht zouden hebben voor het verbruik, 9% zou voorzichtiger rijden en 7% zou minder snel rijden.

Vanzelfsprekend is er nog een verschil tussen goede intenties en werkelijk gedrag. LeasePlan heeft daarom reeds verschillende testen gedaan met chauffeurs.

Pilootprojecten in Italie en Spanje

Bij LeasePlan Italië vond reeds een pilootproject plaats. En de resultaten mogen gezien worden: op een vloot van 16.000 voertuigen daalde het aantal ongevallen tussen 2013 en 2015 met 33%. En 86% van de gestolen voertuigen werden teruggevonden door de politie. Bij de voertuigen zonder telematica was dat maar 14%. Het Spaanse filiaal van LeasePlan heeft een app voor bestuurders ontwikkeld die gebruik maakt van telematica. Zo hebben 7.000 chauffeurs hun eigen gedrag achter het stuur kunnen analyseren. Ook hier goede resultaten:12% minder ongevalsaangiftes en een daling van het brandstofverbruik met 8%.
Télématique

2016: in 20 landen, waaronder België

LeasePlan Frankrijk heeft ook een test gedaan met een internationale klant. Sinds 1 oktober zijn alle voertuigen van die klant voorzien van een telematica-systeem. Op termijn zullen de enkele honderden voertuigen van de klant – waarvan LeasePlan de naam niet vrijgeeft – ermee uitgerust zijn.

In de loop van het eerste semester van 2016, zal deze technologie uitgerold worden in de 20 andere filialen van LeasePlan. Ook België zal daarbij zijn. Maar details zijn nog niet gekend.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!