Luminus toont de weg naar een elektrische vloot

Het is duidelijk: de fiscaliteit die de Belgische regering vorig jaar heeft gestemd, werkt een doorgedreven elektrificatie van het wagenpark in de hand. Veel bedrijven maken momenteel dan ook de overstap naar een elektrische vloot. Een stap waar Luminus zijn rol in wil spelen.

De puzzel van een elektrische vloot, is immers niet altijd gemakkelijk te leggen. Je moet een nieuwe car policy uitwerken, medewerkers overtuigen of vertrouwd maken met stekkerwagens en natuurlijk is er het hoofdstuk rond elektriciteitsvoorziening, energiebeleid en laadpalen. En vooral in dat laatste domein wil Luminus zijn rol spelen. De energieleverancier breidde zijn portfolio immers uit met dienstverlening omtrent elektrisch rijden: van laadpaal tot slim energiebeheer.

Maar daarnaast heeft het bedrijf ook heel wat kennis en knowhow in huis om u wegwijs te maken in de fiscale regelgeving. Bovendien begeleidde Luminus al veel bedrijven in hun elektrische transitie, uw onderneming kan met andere woorden leren van de ervaring die Luminus opdeed bij andere bedrijven. En bij zichzelf natuurlijk, want volgens het gezegde “practice what you preach” startte ook Luminus de elektrificatie van zijn vloot in 2019. “Als je gaat rekenen, zie je al snel dat de total cost of ownership van een elektrische vloot lager ligt dan voor een wagenpark op fossiele brandstoffen, al was het maar omwille van de taksen. De levensduur van de auto’s is langer, de CO2-bijdrage lager en de aftrekbaarheid veel hoger. Ook voor de medewerkers zelf is het netto voordeliger omdat ze minder Voordeel Alle Aard (VAA) betalen”, aldus An Van Waes, Fleet & Mobility Manager van Luminus, die een competitief pakket voor de medewerkers uitwerkte, inclusief laadpaal thuis.

Tips&Tricks

Luminus geeft dan ook enkele tips&tricks mee die de overstap naar elektrisch rijden moeten vergemakkelijken. Enerzijds is het belangrijk dat het elektrificatieplan gedragen wordt door de werknemers. “Om onze medewerkers te overtuigen van de voordelen van elektrisch rijden, organiseerden we bijvoorbeeld interactieve EV-cafés en testsessies waarin ze 2 tot 3 dagen een auto konden testen”, vertelt de Fleet Manager van Luminus.

Even belangrijk is om van dat elektrificatieverhaal een groen verhaal maken, met zonnepanelen en groene energie, een optimaal elektriciteitsmanagement en dergelijke meer. Een partner zoeken die al deze diensten bundelt en daarin kan adviseren, zoals Luminus, is daarin cruciaal. “Luminus biedt producten en diensten aan voor elektrisch rijden. Logisch dus, dat we die eerst intern testen vooraleer we ze op de markt lanceren”, aldus Van Waes. Maar ook in de zoektocht naar andere partners, bijvoorbeeld leasemaatschappijen, kan Luminus u helpen.

“Samen met onze ‘Purchasing’-collega’s deden we een marktonderzoek naar de meest geschikte leasepartners en autoconstructeurs die onze visie deelden. Door contracten af te sluiten met nieuwe partners en bestaande partners voortdurend uit te dagen om mee in onze richting te gaan, kunnen we onze medewerkers nu een mooi en breed aanbod aan wagens aanbieden, waarbij niemand aan comfort hoeft in te leveren”, vertelt de Fleet Manager van Luminus.

Gerennomeerde klanten

Dat zagen ook heel wat grote klanten, die de voorbije jaren met Luminus een samenwerking hebben opgezet:

  • Bij Coca-Cola plaatste het bijvoorbeeld 135 laadpalen en 2 snelladers. Dat zijn bovendien slimme laadpalen die dynamische sturing en smart charging mogelijk maken, net als de mogelijkheid om de laadpalen te managen, waardoor je de prioritisering van gebruikersprofielen mogelijk maakt.
  • Voor Oleon verzorgt Luminus tot slot laadvoorzieningen op verschillende sites in België, Duitsland en Frankrijk, maar ook bij de werknemers thuis. Via de My Luminus Home Charging-toepassing kunnen de werknemers in een mum van tijd zeer eenvoudig een laadoplossing voor thuis laten installeren.  Het office-project wordt gefaseerd uitgevoerd, waar er in de eerste fase een 48 laadpunten werden voorzien. Vanaf dat de verdere golf van medewerkers wordt voorzien van een elektrische wagen loopt dit project nog op tot minstens 104 laadpunten.

Bent u ook van plan om uw vloot te elektrificeren? Neem dan zeker contact op met Luminus en laat u adviseren in uw elektrische transitie!

#Advertorial

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine