Marktoverzicht: alle elektrische bestelwagens

Niet alleen bij de personenwagens vindt een doorgedreven elektrificatie plaats. Ook steeds meer bestelwagens worden aangeboden als EV. Deze modellen kan je al bestellen met een elektromotor onder de motorkap.

Iveco Daily Electric

Beginnen doen we met de Iveco Daily Electric. Hij is verkrijgbaar als bestelwagen en chassis cabine en kan tot 3 ton lading transporteren. Hij heeft een autonomie tot 280 km (NEDC). In snellaadmodus ’tank’ je hem in twee uur weer vol.

MAN eTGE

Met de eTGE zette ook MAN de stap naar elektrisch rijden. Het model heeft een actieradius van 160 km (NEDC) en een laadvermogen van 3,5 of 4,25 ton. De topsnelheid van het model bedraagt 90 km/u en volladen tot 80% kan al in 45 minuten aan een 40 kW laadstation.

Maxus EV80

Met Maxus bestormt er een nieuwe speler de Europese bedrijfswagenmarkt. De eerste telg van de Chinese constructeur op onze contreien is de EV80 met een maximaal laadvermogen van 950 kg. Het rijbereik is afhankelijk van de gekozen versie, maar kan dankzij de 56 kWh batterij oplopen tot 192 kilometer (NEDC). Na de lancering van deze EV80 zal Maxus bij ons nog twee andere elektrische bestelwagens aanbieden: de EV30 en de EV90.

Mercedes-Benz eVito

Enkele maanden geleden werd de eerste Mercedes eVito in leasing geleverd door Athlon. De eVito is uitgerust met een 41,4 kWh sterk accupakket, waarmee hij een actieradius heeft van 149-160 km volgens de NEDC-testmethodiek. De basisversie heeft een laadvermogen van 1.073 kg, de lange wielbasis slikt slechts 1.048 kg.

Nissan e-NV200

De Nissan e-NV200 kan dan weer sinds kort rekenen op de (minst grote) batterij van de Leaf. Met die 40 kWh-batterij heeft de elektrische bestelwagen nu een grotere actieradius van 200 kilometer (WLTP), een toename van 60 procent.

Renault Kangoo Z.E*

Renault investeert al een tijdje in de elektrificatie van haar bestelwagens Met een NEDC-autonomie van 270 km kan de Renault Kangoo Z.E. een mooi rapport voorleggen. En binnenkort zal die autonomie nog toenemen, er wordt immers een nieuwe versie verwacht in de loop van volgend jaar.

Renault Master Z.E.*

Ook de Renault Master komt er in een volledig elektrische variant. Die is goed voor een reëel rijbereik van 120 kilometer, een laadtijd (volledig opgeladen) van 6 uur en een laadvermogen van 1.000 tot 1.400 kilo, naargelang de versie.

* Deze voertuigen zijn ook beschikbaar met een brandstofcel (waterstof) die als ‘range extender’ fungeert om het rijbereik uit te breiden naar meer dan 350 kilometer.

Streetscooter

De StreetScooter wordt gebouwd door het bedrijf éponyme – een filiaal van Deutsche Post DHL – in Duitsland. Vandaag wordt hij in de Benelux gecommercialiseerd door Kadicon EV. Het StreetScooter-gamma bestaat vandaag uit twee modellen: de StreetScooter Work en de StreetScooter Work L. Met een volle batterij hebben beide voertuigen een autonomie van 100 km.

Volkswagen e-Crafter

Als laatste op ons lijstje staat de Volkswagen e-Crafter. Hij heeft een 136 pk sterke volledig elektrische aandrijflijn en een laadcapaciteit van maximaal 1,72 ton. Op één batterijlading raakt deze bestelwagen 173 km ver (NEDC).

Volkswagen & ABT

Op het IAA bedrijfswagensalon in Hannover vorig jaar deed Volkswagen twee wereldpremières uit de doeken: de e-Transporter en de e-Caddy, beide gebouwd in samenwerking met autotuner Abt. De eerste krijgt een batterij van 37,3 kWh of 74,6 kWh, goed voor een rijbereik van 208 tot 400 km. Ook de e-Caddy krijgt een lithium-ionbatterij met een capaciteit van 37,3 kWh, waardoor zijn rijbereik oploopt tot 220 km.

Elektrificatiegolf breidt uit

Ook andere merken denken aan de elektrificatie van hun bestelwagens. Zo komt loop 2020 de elektrische Ford Transit uit. En de fusie tussen PSA en FCA zou zorgen voor een elektrische variant van de Fiat Ducato, Peugeot Expert, Opel Vivaro en Citroën Jumpy kunnen zorgen. En dat heeft ook gevolgen voor de partner waar PSA mee samenwerkt voor haar bestelwagen, Toyota. We zouden dus niet verbaasd zijn wanneer we volgend jaar een elektrische ProAce gelanceerd zien worden.

#Auto

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending