Met de auto naar het werk? Pure ontspanning voor een derde van de automobilisten

Verrassende conclusie in een studie van de Antwerp Management School: één pendelaar op drie ziet de autorit naar het werk als pure ontspanning. En dat ondanks de vele files op de baan.

Het expertisecentrum Next Generation Work van de Antwerp Management School vroeg 1.170 werknemers naar hun pendelgedrag. Daaruit bleek dat 33% van de automobilisten hun woon-werkverkeer als ontspannend ervaren, een bijna evengrote groep (32%) ziet dan weer op tegen de stress die gepaard gaat met de rit naar het werk. Maar wat zorgt nu voor dat relaxerende gevoel bij veel automobilisten?

“Heel wat mensen beschouwen die tijd als een moment voor zichzelf, als me-time”, verklaart professor Ans De Vos. “Ze zetten de radio op of beluisteren een podcast. Ze kunnen even alles loslaten en zo op een ontspannen manier thuis of op het werk aankomen.”

Flexibiliteit

Hetzelfde onderzoek stipt ook het belang van flexibiliteit bij de werkgever aan, meer bepaald wanneer het gaat over thuiswerken en flexibele uren. Dat speelt immers een belangrijke rol in de jobkeuze, volgens De Vos: “70,9 % vindt de afstand en de reistijd een doorslaggevende factor. Maar bijna evenveel werknemers – liefst 68,5% – laat die keuze afhangen van de flexibiliteit van de baas.”

“We vinden het heel belangrijk om de keuze te krijgen om bijvoorbeeld thuis te werken, of op andere tijdstippen. Momenteel werkt al 34% van de Belgen soms thuis, al is dat meestal minder dan een dag per week”, besluit de professor.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!