Met de elektrische wagen op skivakantie? Enkele handige tips!

Duizenden Belgen vertrekken tijdens de kerstvakantie op skivakantie. Richting de besneeuwde bergen van Oostenrijk, Zwitserland, Italië of Duitsland rijden met een elektrische wagen is geen sinecure. Vriestemperaturen, sneeuw en gladde wegen vragen meer van de batterij van onze e-wagen. Wat kan je doen om je trip toch zorgeloos te laten verlopen? We vroegen het aan Vincent Vanden Bossche, specialist elektrische wagens bij leasemaatschappij Arval.

foto: Courtesy of Tesla Inc.

Laadkabel en kersenpitkussen in de koffer

In de winter ligt de actieradius van een elektrische auto iets lager. Batterijen slaan minder energie op bij lage temperaturen. Stop een laadkabel in de koffer zodat je altijd en overal even elektriciteit kan bijtanken.

Maar ook een kersenpitkussen of warmwaterkruik zijn geen overbodige luxe als je met je elektrische wagen op wintersportvakantie gaat. Handig als je je stekkeraansluiting moet ontdooien.

Beter drie korte laadstops dan één lange

Vertrekken met een volledig opgeladen batterij is een no-brainer. Maar plan op je route regelmatige tussenstops in en herlaad wanneer je batterijpercentage nog 20% aangeeft. Beter drie korte laadsessies dan één lange laadbeurt. Via de boordcomputer van je wagen krijg je een idee van het aantal stops op je reis. Controleer zeker even via de app van je leverancier of je keyfob (sleutelhanger) compatibel is met de  laadpunten die je boordcomputer voorstelt.

Enkel stoelverwarming en gebruik de ECO-modus

Gebruik zo weinig mogelijk elektronica (radio, gsm opladen, verwarming) in de auto tijdens het rijden. Zo vergroot je je actieradius. Enkel stoelverwarming laat je ook kilometers winnen.  De hoofdverwarming verbruikt 10 tot 30 keer meer elektriciteit. Houd daar rekening mee bij het plannen van je rit. Gebruik de ECO-modus van de elektrische wagen om de actieradius te vergroten.

Wees voorzichtig met je gaspedaal

Laat je gaspedaal van je elektrische auto voorzichtiger los dan bij een traditionele auto. Een e-wagen regenereert dan energie waardoor je meer snelheid verliest dan bij een gewone auto. Laat je gaspedaal dus geleidelijk los zodat je niet begint te slippen op gladde wegen. Bovendien heeft een elektrische wagen meer koppel waardoor de gaspedaal gevoeliger is. Houd daar rekening mee wanneer je op de gaspedaal duwt.

Terug naar huis? Activeer de herlaadfunctie van je batterij

Stond je auto tijdens je vakantie een week stil in de koude? Dan laadt je batterij waarschijnlijk niet meer automatisch op wanneer je het gaspedaal loslaat of remt. Laad je e-auto daarom vlak voor je vertrek op tot 80%. De batterij warmt tijdens het laden op zodat de regeneratiefunctie van je batterij zich volledig herstelt. Zo bol je zonder zorgen terug huiswaarts.

#Auto

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV TCO
Trending