Met een luxueuze autocar naar het werk? Reizen Léonard lanceert de Wikibus!

Kent u het Office on Wheels initiatief van Colruyt? Reizen Léonard lanceert op haar beurt een luxueuze busronde voor werknemers die in alle comfort naar hun werkplaats willen reizen. De naam van de dienst: Wikibus !

De eerste lijn van deze Wikibus start op de Heppignieslaan in Fleurus en rijdt tot aan de Cercle du Lac (Boudewijn I-laan) in Louvain-la-Neuve. Andere mogelijke lijnen worden momenteel onderzocht.

In tegenstelling tot het concept van Colruyt kunnen alle werknemers van om het even welk bedrijf toegang krijgen tot deze bus met 33 plaatsen. Op het programma: lederen zetels met tafeltjes, stopcontacten USB-poorten, wifi en airconditioning, koffie en zelfs een ontbijt of meeneembaar middagmaal indien gevraagd.

Georganiseerd collectief vervoer

De Wikibus past in het concept van georganiseerd collectief vervoer waarbij de werknemers voor hun woon-werkverplaatsingen, of een deel van dit traject (vanaf de bushalte of het treinstation) beroep kunnen doen op vervoer georganiseerd door hun werkgever of een groep werkgevers, meestal gesteund door een vervoersbedrijf. Dit is al dan niet gratis voor de werknemer (maar sowieso niet lucratief voor de werkgever) en gebeurt via minibus, autobus of autocars (die al dan niet eigendom van de werkgever zijn).

Hoe werkt dat ?

1. Bedrijven registreren zich voor een of meerdere Wikibus-lijnen. Zij nodigen hun medewerkers uit om hun zitplaats te reserveren naargelang hun arbeidstijd. Dit alles gebeurt via een online applicatie.

2. Via de webapplicatie reserveert de medewerker zijn of haar plaats voor de gewenste dagen of periode. Uw werknemer kan in real time zien welke zitplaatsen nog beschikbaar zijn. Hij of zij kan dit op elk moment wijzigen of aan een collega geven. Hij kan ook wikixtras boeken zoals een fiets bij aankomst of een ontbijt aan boord.

3. Bedrijven krijgen een gedetailleerde maandelijks overzicht van het feitelijk gebruik van de Wikibus door hun medewerkers. Door de Wikibus te delen, optimaliseren bedrijven hun mobiliteitskosten, helpen zij het aantal files op de baan verminderen, verkleinen zij hun koolstofvoetafdruk en dragen zij bij aan het welzijn van hun werknemers.

Voordelen voor de werkgever

  • Omdat het om een groep werknemers gaat, krijgt de werkgever een besparing om wille van het schaalvoordeel.
  • De organisatie en logistiek wordt verzorgd door Wikibus, waardoor de werkgever geen investeringen in bedrijfswagens moet doen.
  • Een aftrekbaarheid van 120% van de kosten die de organisator van het vervoer heeft gemaakt of het gedeelte van de uitgaven die door elke werkgever zijn gemaakt, in het geval het een groep van werkgevers betreft; het bedrag wordt afgetrokken van het bedrag dat wordt aangerekend aan de werknemer, indien het vervoer voor hem niet gratis is.

Voordelen voor de werknemer

  • Voor de werknemer wordt het gebruik van een collectief georganiseerd vervoersmiddel dat door zijn werkgever wordt ingesteld gezien als een niet belastbaar sociaal voordeel.
  • In overleg met de werkgever beslist de werknemer over de duur van zijn abonnement: een dag, maandelijks, een trimester of jaarlijks. Daarnaast kiest hij ook op welke dagen hij op de bus stapt: de Wikibus rijdt alle weekdagen uit. Tot slot is het ook mogelijk om een fiets te reserveren om de afstand van de stopplaats van de bus naar de eigenlijke werkplaats te overbruggen.
  • Daarnaast zijn er natuurlijk ook de vanzelfsprekende voordelen zoals minder stress, meer veiligheid en comfort tijdens het traject, etc.

 

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!