Mobiliteitsbudget: BDO investeert in de start-up Eurides

De federale regering keurde afgelopen vrijdag het mobiliteitsbudget goed. Maar hoe gaan die de bedrijven dit budget naar de praktijk vertalen?

Om die bedrijven te helpen, investeert Advieskantoor BDO in de Leuvense start-up Eurides. Deze groeiende onderneming helpt bedrijven en hun personeel om alle soorten nieuwe mobiliteit (fietskilometervergoeding, treinabonnement, deelwagens, etc.) correct te combineren. Naast de financiële ondersteuning zal BDO het jonge bedrijf versterken met expertise op het gebied van procesbeheer, fiscaliteit en loonadministratie.

Niet alleen bedrijven liggen wakker van het woon-werkverkeer. Ook meer en meer werknemers zijn op zoek naar hoe ze het mobiliteitsbudget het best in de praktijk omzetten. Hoe bedrijven het mobiliteitsbudget integreren in hun verloningsbeleid zal met andere woorden een bepalende factor worden om al dan niet voor een werkgever te kiezen. Maar de variatie aan mobiliteitsoplossingen maakt het beheer van mobiliteit voor werknemers  er niet eenvoudiger en goedkoper op.

Een recente analyse van Eurides heeft aangetoond dat in een bedrijf van 1.000 werknemers het bijkomende werk voor de administratie bij HR & Finance makkelijk kan oplopen tot 1 voltijds equivalent. Eurides heeft daarom een softwareplatform ontwikkeld waarmee bedrijven de alternatieven voor de bedrijfswagen of de besteding van een gepersonaliseerd mobiliteitsbudget eenvoudig kunnen beheren. Maar nog belangrijker ook op een fiscaal en sociaalrechtelijk correcte manier.

Roeland Vanrenterghem, Director van Eurides: “Werkgevers en werknemers zijn klaar voor een grote mobiliteitsomslag. Nieuwe slimme mobiliteitsdiensten en -formules schieten als paddenstoelen uit de grond. Denk aan de verschillende fiets-en autodeelsystemen of nieuwe abonnementsformules bij de traditionele openbaar vervoerders. Werkgevers willen deze slimme mobiliteitsalternatieven toegankelijk maken voor hun personeel, maar kijken op tegen de administratieve werklast voor het dagelijkse beheer hiervan.”

Tien keer meer vragen

Met de kapitaalinjectie van BDO, kan Eurides zijn mobiliteitstool verder verfijnen. Het fiscale luik van het mobiliteitsbudget valt niet te onderschatten. Die expertise brengt BDO binnen. Zo bieden beide spelers samen een volledig softwarepakket aan waarmee bedrijven het mobiliteitsbudget kunnen uitrollen.

Hans Wilmots, CEO BDO België: “Dit nieuwe partnership laat ons toe om de vele vragen die we van bedrijven krijgen rond mobiliteit voor werknemers op te vangen. Tegelijk kunnen we onze eigen expertise inzetten om de oplossing mee verder vorm te geven en te professionaliseren.  Op deze manier bieden we onze cliënten een bijkomende oplossing, en kunnen zij zich richten op hun kerntaken.”

Erwin Boumans, Partner Tax BDO België: “Vroeger kregen we van bedrijven een handvol vragen per maand over hun mobiliteitsproblematiek. Vandaag zijn er dat tien keer zoveel. Samen met Eurides kan BDO deze bedrijven voortaan nog beter adviseren over de regelgeving, over de verschillende mobiliteitsoplossingen én over het fiscale luik hieraan. Want het “fiscaal beheer” van diverse mobiliteitsoplossingen is heel wat  complexer dan enkel het beheer van een bedrijfswagen.

BDO en Eurides mikken op 20.000 gebruikers van het platform in de loop van dit jaar.

#Business Driver #Fleet Management #Mobiliteit

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Trending