Motor- en scooterbezit neemt verder toe

12_honda_pcx125_2014

In de periode januari tot en met september van dit jaar is het aantal inschrijvingen van nieuwe motoren en scooters ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 4,6% gestegen tot 21.443 stuks. Uit recente gegevens van de FOD Economie blijkt dat het totaal aantal ingeschreven motoren en scooters de 475.000 eenheden nadert.

Volgens Stijn Vancuyck, adviseur gemotoriseerde tweewielers bij FEBIAC, de Belgische Federatie van de Automobiel- en Tweewielerindustrie, is die positieve trend toe te schrijven aan het uitzonderlijk goede weer in september én aan de niet aflatende filedruk in het dagelijkse verkeer. De ‘filevriendelijke’ scooters en motoren zijn dan een alternatief voor de auto.

Praktisch

Dat er voor ‘praktisch’, en dus dus filevriendelijk gekozen wordt, blijkt ook uit de evolutie van de diverse categorieën en de top tien van de meest verkochte motoren en scooters. Een derde van de nieuw ingeschreven gemotoriseerde tweewielers zijn scooters (een utilitaire tweewieler bij uitstek), 20% valt in de categorie ‘basic – roadster’ (eenvoudige, prijsgunstige motoren) en 15% zijn trails (comfortabele reisenduro’s die ook veel gebruikt worden in het woon-werkverkeer). Die drie categorieën zijn samen goed voor tweederde van de nieuwe motoren en scooters. Bij de top tien van de meest ingeschreven modellen zijn er zes scooters, drie reisenduro’s en één toermotor (een versie die ook aanslaat in het woon-werkverkeer).

Succes in de provincies waar de verkeersdruk groot isF103 BMW S1000XR - 1 (1)-optimized

In provincies waar de verkeersdruk groot is en waar er dus veel verkeer van en naar de agglomeraties gaat, stijgen de inschrijvingen sterker dan het gemiddelde voor het hele land. In de provincie Namen is de stijging met 16% het grootst. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest noteert een groei van bijna 14% en de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen kennen met plus 8% eveneens een positieve trend.

De kaap van 500.000?

De groei van de motor- en scootermarkt weerspiegelt zich ook in het totaal aantal ingeschreven gemotoriseerde tweewielers. Dat is volgens recente cijfers van de FOD Economie van augustus 2015 tot augustus 2016 met 1,6% gestegen tot 473.326 stuks. Vorig jaar was er ook al sprake van een stijging. Als de huidige trend doorzet, kan over drie jaar de kaap van 500.000 motoren en scooters bereikt worden. Uit de cijfers van de FOD Economie blijkt ook dat in de afgelopen 20 jaar het aantal ingeschreven gemotoriseerde tweewielers meer dan verdubbeld is: van 225.317 in 1997 naar 473.326 in 2016.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!