Motorrijbewijs 125 cc: welk rijbewijs heeft u nodig?

Motorrijbewijs 125 cc

Heel wat pendelaars hebben de laatste jaren de overstap gemaakt naar een motor of scooter. Één type ervan blijkt wel érg populair. Liefst 1/3de van de inschrijvingen van nieuwe gemotoriseerde tweewielers is een 125 cc motor en/of scooter. Klaar voor de overstap? Dan rijst meteen de vraag: hoe verkrijgt u een motorrijbewijs 125 cc?

Rijbewijs B

Sinds 1998 kunt u met een 125 cc motor rijden aan de hand van een rijbewijs B. De enige restricties waren toen dat u minstens twee jaar in het bezit moest zijn van dat rijbewijs B en het vermogen van de 125 cc scooter of motor mocht niet meer bedragen dan 11 kW of 15 pk.

In 2011 kwam er een bijkomende voorwaarde bij: wie na januari 2011 het rijbewijs B behaalde, moet verplicht een scholing volgen van vier uur.

Motorrijbewijs 125 cc

Rijbewijs A

Beschikt u niet over een rijbewijs B? Geen paniek! U hoeft immers niet over een rijbewijs B te beschikken om met een motor of scooter van 125 cc de baan op te gaan.  Wie vanaf 18 jaar zijn motorrijbewijs wil behalen moet voor de categorieën A1, A2 en A een geleidelijke toegang volgen.

Vanaf 18 jaar kan een kandidaat bestuurder starten met het behalen van een rijbewijs A1 (vanaf 18 jaar). Nadat hij ten minste twee jaar houder is van dit rijbewijs A1, kan hij kandidaat worden voor het rijbewijs A2.

Nadat hij opnieuw ten minste twee jaar houder is van het rijbewijs A2, kan hij vanaf 22 jaar het rijbewijs A behalen. De overgang tussen elke categorie wordt geregeld door een praktisch examen en een opleiding van minimaal 4 uur.

Wie geen zin heeft in al deze stappen, kan ineens ook rechtstreeks voor het volwaardige A-rijbewijs gaan … maar dan moet hij of zij daarvoor wachten tot hij 24 jaar is.

Meer informatie over het motorrijbewijs 125 cc op http://hetmotorrijbewijs.be/!

#Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine