Niet-zo-fleet-test: Ford Mustang California Special

Met zijn dikke V8 die nog nooit van elektrificatie heeft gehoord, een aftrekbaarheid van slechts 40% en een VAA waar je maandelijks een nier voor moet afstaan, kan je de nieuwe Ford Mustang California Special moeilijk een zinnige fleetwagen noemen. Toen uw dienaar, hoofdzakelijk bedreven in de fleet, de vraag kreeg of hij er een paar dagen mee wou rijden, zei hij dan ook meteen… ja! Want niet elke keuze die je in het leven maakt, moet de verstandige zijn.

De Mustang California Special is een keuze van het hart en dat blijkt meteen ook uit de opstelling waar Ford voor kiest. Je kan hem immers enkel bestellen met de 450 pk sterke V8 in het vooronder en als cabrio, het model is immers niet voor niets vernoemd naar één van de zonnigste staten van de VS. Bij de versnellingsbak mag je wel kiezen, meer bepaald tussen de manuele bak met zes verhoudingen (in 4,8 seconden naar 100 km/u) en een tientrapsautomaat (0-100 in slechts 4,5 seconden) die in ons testexemplaar lag. Als je het ons vraagt, zouden we trouwens toch voor de zesbak gaan, aangezien de automaat soms wat te veel zoekt tussen het veelvoud aan mogelijke versnellingen. Keuzestress op mechanisch niveau…

De California Special herken je aan zijn specifieke zwarte honinggraagrille, 19 duimsvelgen, luchtgaten in de motorkap, viervoudige uitlaat en uiteraard de nodige stickers en naamplaatjes. Echt speciaal zijn echter stickers die van look veranderen afhankelijk van het omgevingslicht. Vanbinnen krijg je dan weer een “carbon” afwerking op het dashboard, de nodige rode stiksels en geklimatiseerde stoelen.

California love

Allemaal mooi en wel, maar je koopt de ‘Stang uiteraard nog altijd voor zijn charismatische V8, die iedere keer wanneer hij blaffend tot leven komt voor het nodige kippenvel zorgt. Z’n rauwe bas laag in de toeren stelt nooit teleur en wanneer hij richting de rode lijn gaat en zijn klankkast helemaal kan openzetten, ervaren we een ware symfonie van bruut geweld en rauw drama, alsof dondergod Thor een liefdesbaby zou maken met de leden van een Amerikaanse rockband als Van Halen.

Some things never change, dus, en maar goed ook! Er mag immers “California” op deze Mustang staan, toch blijft de Amerikaan zijn roots trouw en is hij eerder een rauwe working class hero uit Detroit dan een afgeborstelde beach girl die de surfers het hoofd zot maakt op de stranden van Santa Barbara of LA. Om het dak te openen, moet je het nog altijd met een draai ontgrendelen, binnenin zien we nog wat hard plastic en zowel het infotainmentsysteem (met CD-speler!) als de antenne op de kofferklep zijn eigenlijk wat ouderwets… maar nèt dat geeft de Ford tegelijk zoveel karakter! Bovendien kan je dat karakter met meerdere mensen delen, want in tegenstelling tot heel wat cabrio’s heb je in de Mustang nog een bruikbare achterbank en is de koffer niet onbeholpen klein.

Terug naar de essentie…

… zo kan je de Ford Mustang California Special dan ook beschrijven. En die essentie, dat zijn zijn vier wielen, het stuur en de machtige V8. Een combinatie die hem een pure dragracer kan maken, maar ook een rebel die maar wat graag z’n banden oprookt in donuts en drifts, of – en da’s onze favoriet – een knappe GT die met de nodige bombarie van de achtcilinder richting de zonsondergang accelereert. Nooit gedacht dat het hem zou lukken, maar drie dagen lang bracht de Mustang inderdaad een stukje Californië in ons leven…

Foto’s Ford Mustang California Special

#Auto #Tests

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Selected FLEET Dealers

Smart Lab by AB Automotive 1000 Brussel
AB Automotive Brussel 1030 Brussel
Vanspringel Automobiles Brussel-Center 1060 Brussel
Vanspringel Automobiles Anderlecht 1070 Anderlecht
Vanspringel Automobiles Waver 1300 Waver
AB Automotive Vilvoorde 1800 Vilvoorde
Van Mossel Ford Zaventem 1930 Zaventem
Van Mossel Ford Deurne 2100 Deurne
Van Mossel Ford Lier 2500 Lier
Van Mossel Ford Wilrijk 2610 Antwerpen
Van Mossel Ford Mechelen 2800 Mechelen
Van Mossel Ford Brasschaat 2930 Brasschaat
Van Mossel Ford Kapellen 2950 Kapellen
Van Mossel Ford Leuven 3020 Herent
Peerlings 3900 Pelt
Business Centre Liège 4032 Ch
FordStore Verviers 4800 Verviers
Spirletautomobiles Trois-Ponts 4980 Trois-Ponts
Unicars Brugge 8000 Brugge
Unicars Oostende 8400 Oostende
Unicars Kortrijk 8520 Kortrijk
Unicars Diksmuide 8600 Diksmuide
Unicars Roeselare 8800 Roeselare
Unicars Ieper 8900 Ieper
CIAC FordStore Gent 9050 Gent-Ledeberg
Waasland Automotive 9120 Beveren-Waas
Thoen Aalst 9300 Aalst
Thoen Ninove 9400 Ninove
Thoen Zottegem 9620 Zottegem
Van den Poel Motors 9800 DEINZE
FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview