Nieuwe Jaguar F-Type V8 S sportauto doet historische sprinttest in Belgische Jabbeke nog eens over

Zestig jaar nadat Jaguar’s legendarische testpiloot Norman Dewis er een snelheidsrecord neerzette van 172,4 mph (277 km/u) in een aangepaste XK120, keerde Jaguar afgelopen zaterdag 2 maart met zijn gloednieuwe F‑TYPE-sportauto terug naar het Belgische Jabbeke voor een nieuwe sprinttest. Andy Wallace, winnaar van de 24 Uren van Le Mans in 1988 zocht er de grenzen van de F-TYPE V8 S op en bracht de auto vanuit stilstand tot op topsnelheid en vervolgens opnieuw tot stilstand over een afstand van amper 2 mijl. De auto behaalde net geen 180 mph en sprintte van 0-62 mph in amper 4,2 seconden.

Na de sprinttest in Jabbeke reden de F-TYPE en een verzameling van enkele van zijn illustere voorgangers in een uniek konvooi naar Zwitserland. De 2013 Jaguar Bloodline-parade, met een prachtige collectie klassieke Jaguars van de XK120, C-Type, D-Type en E‑Type tot en met de nieuwe F-TYPE, kwamen uiteindelijk aan op de oevers van het Meer van Genève op zondagavond, net voor de aanvang van het Autosalon 2013, waar de nieuwe F-TYPE de blikvanger wordt op de stand van Jaguar.

jaguar-jabbekeNa de sprinttest zei Wallace: “Ik ben zeer vereerd dat Jaguar me heeft uitgenodigd om de allereerste openbare sprinttest van de nieuwe F-TYPE af te leggen. De resultaten van vandaag zijn een hele prestatie, gezien de oorspronkelijke test zich afspeelde over een afstand van 5 mijl en dat we vandaag minder dan de helft van die afstand ter beschikking hadden om de 179 mph te halen. De auto was nog steeds aan het versnellen wanneer ik al moest remmen.”

Naar aanleiding van de terugkeer van Jaguar naar de testwegen in België zei Global Brand Director Adrian Hallmark:

“De oorspronkelijke sprints in Jabbeke betekenden het begin van een boeiend hoofdstuk in onze geschiedenis. De XK120 combineerde verleidelijk design en innoverende technologie met ongelooflijke prestaties, zoals Norman Dewis die beroemde dag in 1953 liet zien.”

“Die kernelementen van ons DNA zitten vervat in de nieuwe Jaguar F-TYPE, en ik kan geen passender manier bedenken om eer te bewijzen aan de prestatie die werd neergezet door een van onze beroemdste roadsters dan de terugkeer naar Jabbeke om de succesvolle test te vieren en een nieuwe benchmark voor Jaguar vast te leggen.”

De gloednieuwe F-TYPE is nu te koop bij de concessiehouders van Jaguar over heel Europa en zal vanaf 6 juni in de showrooms te zien zijn. De prijzen voor de nieuwe tweezitter bedragen € 75.300 voor de F-TYPE met V6 van 340 pk, € 86.900 voor de F-TYPE S met V6 van 380 pk, en € 102.500 voor het F-TYPE V8 S-topmodel van 495 pk.

 

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

Tags: Auto