Nissan X-Trail long term test: een maatje meer (video)

Nissan X-Trail

Een paar jaar terug werden SUV’s en crossovers en masse gebannen uit wagenparken omwille van niet ecologisch genoeg. Vandaag vormen vooral de compacte versies het grootste groeisegment in de markt. Maar hoe brengt een flink uit de kluiten gewassen knaap als de X-Trail er van af? Tijd voor het eindverdict!

Het etiket “niet-ecologisch” is meer een kwestie van perceptie dan daadwerkelijke boosdoenerij ter hoogte van de uitlaat. Zo huist in deze X-Trail een 1.6 dCi-diesel van 130 pk … met een uitstoot van 133 g CO2/km. Dat maakt hem voor 75% fiscaal aftrekbaar en met een catalogusprijs van € 27.870 (BTW incl voor de Visia-versie) kom je uit bij een VAA rond de € 57 netto. Met een beetje budget zijn dat niet meteen cijfers die de bank breken.

Groot, groter, grootst

Als je ook een populaire Qashqai in je gamma hebt, is er risico op interne concurrentie. Zeker als de interieurs quasi identiek zijn. Maar toch speelt de  X-Trail zijn kleinere broer probleemloos naar huis in de afdeling binnenruimte. Je zit royaal in deze X-Trail en ook de hogere zitpositie is iets wat heel snel went: een beter zicht op het verkeer en dus ook relaxter rijden. Daar staat dan weer tegenover dat het manoeuvreren – zelfs met de camera’s rondom – vooral in parkeergarages soms millimeterwerk is.

In onze Tekna uitvoering krijg je een arsenaal aan veiligheidsfeatures dat huist onder de noemer Nissan Safety Shield, een combinatie van zeven uiteenlopende veiligheids- en rijhulpsystemen: Driver Attention Alert, Traffic Sign Recognition, Forward Emergency Braking, Lane Departure Warning, Blind Spot Warning, Moving Object Detection en High Beam Assist. En ook qua connectiviteit zit alles snor dankzij USB- en aux-aansluitingen en natuurlijk ook bluetooth. Al bij al een zeer mooie uitrusting voor € 34.790.

Rijden

Eén van de belangrijkste zaken die je wil ontdekken bij een langeduurtest is het gemiddeld verbruik over een lange afstand. We klokten af op 11.218 km en een gemiddeld verbruik van 6,8 l/100 km. Dat is behoorlijk wat meer dan het normverbruik van 4,9 l/100 km, maar eigenlijk een heel correcte waarde voor een voertuig van deze afmetingen. De rijkwaliteiten van de X-Trail zijn prima. De 1.6 dCi heeft voldoende souplesse en de inschakelbare automatische 4×4-aandrijving zorgt voor een soeverein weggedrag. De drie belangrijkste minpunten die we onthouden, is het windgeruis bij hoge snelheden, het ongewild activeren van de lichten wanneer je de richtingaanwijzers bedient en links vooraan is er een behoorlijke dode hoek ter hoogte van de zijspiegel.

Besluit

Nissan heeft een reputatie hoog te houden in het segment van de crossovers en doet dat met verve in deze X-Trail. Met zijn inschakelbare 4×4-aandrijving heeft hij bovendien een troef die hem toch een tikkeltje meer mogelijkheden geven dan de doordeweekse crossover. De CO2-uitstoot blijft binnen de perken (zeker voor een voertuig in dit segment) en hetzelfde kan gezegd worden van het verbruik. Al bij al een aanrader voor wie het graag wat groter ziet zonder zijn budget op te blazen.

Ontdek ook wat Jerome Vervloet, verantwoordelijke Corporate Sales bij Nissan te zeggen heeft over de fleetambities van Nissan en klik hier om de Nissan X-Trail in actie te zien.

Plus

  • Prijs/kwaliteit/uitrusting
  • Ruimte-aanbod
  • Soepele diesel

Min

  • Dode hoek links vooraan
  • Windgeruis
  • Bediening richtingaanwijzers

 

#Auto #Tests
Trending