Nog 100 dagen om een 100% aftrekbare PHEV te bestellen

J-100

Al meer dan een maand telt FLEET.be af hoeveel tijd er nog rest om een plug-in hybride (PHEV) aan een zeer voordelig fiscaal en sociaal regime te bestellen. Wat zegt die aftelklok ons vandaag? Dat we begonnen zijn aan de laatste honderd dagen.

Wees klaar vóór 1 juli 2023 met dit gratis webinar!

In feite is het belastingvoordeel voor PHEV’s al sinds 1 januari 2023 niet meer optimaal. Of beter gezegd, voor wagens die vanaf 1 januari 2023 werden besteld. Om het regelmatig opladen van deze voertuigen aan te moedigen, heeft de regering immers beslist om de aftrekbaarheid van de fossiele brandstof (benzine of diesel) te verlagen van 100% naar 50%, terwijl de elektriciteit 100% aftrekbaar blijft.

Voor PHEV’s besteld vanaf 1 juli 2023 zal de aftrekbaarheid van het voertuig de komende maanden en jaren naar beneden worden bijgesteld. Om nog maar te zwijgen van de enorme “indexering” van de CO2-bijdrage (ook wel solidariteitsbijdrage genoemd) op diezelfde voertuigen…

Lees ook:
Plug-in hybride: waarom bestellen vóór 1 juli 2023?

Betekent dit dat wagenparken vanaf 1 juli geen PHEV’s meer kunnen bestellen of dat ze fiscaal verboden zijn? Uiteraard niet, maar hun TCO kan aanzienlijk worden benadeeld.

Dragintra heeft enkele weken geleden de TCO van meer dan 4.000 auto’s voor ons berekend. Voor de PHEV’s heeft de consultant dat zelfs twee keer gedaan: voor auto’s die voor 1 juli besteld werden en voor de auto’s die vanaf 1 juli worden besteld.

Download hier gratis:
De TCO van meer dan 4.000 wagens

En de andere motorisaties?

Elektrische auto’s die vóór 1 juli 2023 zijn besteld, blijven voor 100% aftrekbaar en komen in aanmerking voor een minimale sociale bijdrage. Elektrische auto’s die tussen 1 juli 2023 en 31 december 2026 worden besteld, zullen ook 100% aftrekbaar blijven. Hun solidariteitsbijdrage zal echter vanaf 2025 stijgen.

Lees ook:
Bedrijfswagens: alles over de fiscaliteit in 2023

Voor verbrandingsmotoren (benzine, diesel, zelfopladende hybride, CNG, LPG) behoudt het voertuig de fiscale en sociale zekerheidsregels die de laatste jaren golden, met inbegrip van de aftrek voor brandstofkosten, indien het voertuig vóór 1 juli 2023 wordt besteld. Dit geldt zolang het voertuig door dezelfde belastingplichtige wordt gebruikt (d.w.z. de huurder, leasenemer of koper – deze regel geldt ook in alle hierboven beschreven gevallen).

Thermische voertuigen die vanaf 1 juli 2023 worden besteld, krijgen te maken met fiscale en/of sociale gevolgen.

Lees ook:

Kalender van de fiscale impact op uw bedrijfswagen volgens motorisatie

Het is dus het beste om u goed in te lichten voordat u een auto bestelt. Maar doe het snel, want de (fiscale en sociale) tijd dringt!

#Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending