Roberto Fonseca (Arval): “Geen ontslagen bij overname GE Capital”

Roberto Fonseca Arval-web

Robert Fonseca is de General Manager van Arval België. De in Portugal geboren Fonseca omschrijft zichzelf als een “people manager”. Het feit dat hij zo dicht bij de mensen staat, is min of meer de rode draad door zijn levensverhaal. Dit kan ook gezegd worden van de manier waarop hij leiding geeft aan de bedrijven waarin hij actief was en is. Eerder stond hij aan het hoofd van Arval in Brazilië en Griekenland. Momenteel is hij aan de slag bij Arval in België.

U bent een gepassioneerd voetballiefhebber. Wat trekt u zo aan in deze sport?

Roberto Fonseca: Ik verbaas er me steeds over dat deze sport zoveel passie losmaakt bij de mensen en hen ook verenigt. Fantastisch toch? Elke zaterdag ga ik voetballen met wat vrienden, mijn zonen en iedereen die zin heeft om mee te doen. Voetbal is voor mij een manier om dicht bij de mensen te zijn. Af en toe speel ik ook voetbal met de collega’s. Dat schept een band en creëert openingen.

BEN_8571-optimizedU spreekt van openingen, maar is er ook sprake van ongedwongenheid?

Ik heb in ieder geval een afkeer van jaknikkers. Mensen die me op mijn fouten of tekortkomingen wijzen, helpen me vooruit. Zonder tegenspraak zou het maar een saaie boel zijn. Ik hecht veel belang aan kritische mensen. Onlangs ben ik nog gaan lunchen met een medewerker die zijn ontslag had ingediend. Als hij weggaat bij ons, is dat een teken dat hij ontgoocheld is. Ik wilde absoluut weten waarom. Zo zit ik in elkaar.

Zal je op die manier ook te werk gaan om de integratie van GE Capital tot een goed einde te brengen?

Ik weet dat de medewerkers van GE Capital niet wild waren van de integratie omdat ze onder meer schrik hadden om hun job te verliezen. Nadat we met elkaar gesproken hadden, viel het me op dat ze zich meer op hun gemak voelden en dat ze zich betrokken voelden bij het project. Dat is nu precies de reden waarom ik ’s morgens goedgezind opsta omdat ik weet dat ik mijn tijd niet aan het verliezen ben.

We komen dus opnieuw uit bij het bijeenbrengen van mensen…BEN_8676-optimized

Absoluut: mensen bijeenbrengen die in feite niets gemeen hebben. De integratie van GE is complex maar verloopt goed. Als de mensen zich goed in hun vel voelen, ben ik ervan overtuigd dat we resultaten zullen boeken. Want deze overname is logisch omdat we complementair zijn op het vlak van de klantenportefeuille, de productencatalogus en het profiel van de werknemers.

Het feit dat u het personeel van GE geruststelt, heeft toch vooral te maken met het uitblijven van ontslagen…

Bij Arval werken er ongeveer 230 mensen. Bij GE zijn dat er 70. Dankzij de groei zullen er geen ontslagen vallen, net omdat we complementair zijn. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er iets mooi van te maken. Het wordt evenwel keihard werken in combinatie met een gezonde teamspirit.

De toekomst van Arval/GE oogt dus rooskleurig?

We hebben het in ieder geval in eigen handen. Ik weet dat grosso modo 10% van de personeelsleden zullen afhaken omdat ze zich niet kunnen vinden in het nieuwe organigram. Het zij zo! Ik heb ondertussen geleerd om geen 90% van mijn tijd te verliezen aan die 10%. Ik wil me eerder focussen op de rest.

Lees het volledige interview met Roberto Fonseca in het volgende nummer van FLEET, dat verschijnt in mei.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!