Officiële inhuldiging van het eerste publieke waterstofstation in België

Toyota Mirai hydrogène Belgique

Op 22 april 2016, niet toevallig de internationale ‘Dag van de Aarde’, hebben Annemie Turtelboom, minister voor Begroting, Financiën en Energie van het Vlaamse Gewest, en twee vertegenwoordigers van de Europese Commissie – Magda Kopczynska  voor het Directoraat-Generaal Transport en Robert Schröder voor het Directoraat-Generaal Onderzoek en Innovatie – het eerste openbare waterstofstation in België plechtig ingehuldigd. Dit station, dat Air Liquide heeft ontworpen, geïnstalleerd en nu uitbaat, op de terreinen van Toyota Europe, is een belangrijke stap voor waterstof als schone energiebron in België.

Het waterstofstation kreeg de financiële steun van het Europees Fonds Fuel Cells and Hydrogen – Joint Undertaking, een publiek-privaat partnerschap dat de ontwikkeling van waterstofenergiegerelateerde applicaties wil ondersteunen. Het station werd gebouwd op een terrein dat ter beschikking werd gesteld door Toyota Motor Europe en maakt het mogelijk België aan te sluiten op het Europese waterstofnetwerk. De waterstof die er wordt geleverd komt tot stand door elektrolyse, een procedé dat geen CO2 uitstoot.

In dit waterstofstation kunnen tussen 30 en 40 tankbeurten per dag worden uitgevoerd in minder dan 5 minuten (voor auto’s), goed voor een autonomie die vergelijkbaar is met de autonomie van klassiek aangedreven wagens (benzine of diesel).

Het project kon tot stand komen dankzij een uitstekende samenwerking tussen alle partners, zowel publieke als private. Het bewijst de synergie die een geëngageerde strategische demarche kan opleveren om een markt van alternatieve brandstoffen te ontwikkelen en om de erbij horende infrastructuren uit te bouwen.

Start van de verkoop van de Mirai

De opening van dit waterstofstation betekent ook de start van de verkoop van de Mirai, Toyota’s eerste brandstofcelwagen, in België. België is het vierde land in Europa waar de Toyota Mirai verkocht wordt. Toyota is er zeker van dat waterstof één van de meest veelbelovende technologieën is voor een schone toekomst. De Mirai werd onlangs verkozen tot ‘World Green Car of the Year’ door een 73-koppige internationale jury van experts.

Waterstof is een milieuvriendelijke energievector die op verschillende manieren kan worden geproduceerd, onder meer met zonne- en windenergie, maar ook met biobrandstoffen en aardgas. Toyota investeert dan ook zwaar in brandstofcelvoertuigen op waterstof.

In deze video kan u de werking van een voertuig op waterstof zien.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!