Onkelinx: “Hebben bedrijfswagens nog wel nut?”

Laurette_Onkelinx-le-grand-oral_20141025-430x286Dat was de kop van een artikel in La Libre Belgique van afgelopen vrijdag waarin Laurette Onkelinx (PS) duidelijk het tegenkamp van de bedrijfswagen koos. “Hebben ze wel nog zin?”, vroeg ze zich af voor ze het hele systeem in vraag stelde. “Het huidige systeem subsidieert vervuiling.”

Op de vraag van La Libre Belgique of het systeem dan afgeschaft moet worden, antwoordde de socialiste klaar en duidelijk.

“Ik vind van wel. Er moet natuurlijk wel een alternatief systeem op poten gezet worden. Werknemers die hier nu gebruik van maken hebben een voordeel in natura gekregen complementair aan hun salaris. Dat voordeel moet natuurlijk behouden worden, maar op een andere manier.”

Jean-Pascal Labille (PS): “Inkomsten globaal centraliseren.”

Enkele dagen eerder heekelde Jean-Pascal Libille, ex-minister en bedrijfsleider van de Socialistische Mutualiteit, op de radio van Bel RTL ook al de bedrijfswagen en de voordelen in natura.

Jean-Pascal Labille

“Bepaalde inkomsten komen uit arbeid. Maar andere inkomsten dragen weinig of niets toe tot de financiering van het totale overheidsbudget. De inkomsten uit kapitaal zijn daar een voorbeeld van. En dan zijn er nog een aantal voordelen die kunnen genieten van en fiscaal gunstregime: bedrijfswagens en alle andere voordelen in natura … waarop geen sociale bijdragen worden betaald. Je moet dus de inkomsten globaal centraliseren om een maatschappelijk project te financieren waar iedereen van dezelfde voordelen geniet.”

De journalist stelt dan de onvermijdelijke vraag hoe veel de globale inkomsten dan verhoogd zouden moet worden. Antwoord van Labille: “We moeten de discussie niet nog moeilijker maken. Er moet goed over nagedacht worden.”

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!