Ook BMW heeft WLTP-huiswerk af

Net als bij onder meer PSA en Toyota-Lexus zijn ook bij BMW alle wagens gehomologeerd door de nieuwe WLTP-testcyclus. Een werk van lange adem, waar het nu de vruchten van plukt, aldus het Duitse merk.

In tegenstelling tot de andere Duitse premiummerken koos BMW er al vroeg voor om zijn wagens te laten homologeren volgens de nieuwe WLTP-testcyclus. Dat zorgde in het begin van het jaar voor een mindere verkoop, doordat de BMW-modellen het met hun hogere CO2-waarden moesten opnemen tegen NEDC-wagens met een op papier lagere uitstoot.

“Onze ambitie om onze modellen van voor de start te homologeren werd dan ook niet altijd begrepen, maar het geeft ons vandaag een competitief voordeel en versterkt de transparantie van BMW,” zegt Eddy Haesendonck, Voorzitter en CEO van BMW Group Belux.

Toename van 5%

De nieuwe, strengere en meer realistische WLTP-test zorgt voor heel wat merken voor een toegenomen CO2-waarde. Dit is ook bij BMW het geval. “Het verschil tussen de oude NEDC-norm en WLTP is bij ons ongeveer 10%”, laat de Duitse constructeur weten bij monde van woordvoerder Christophe Weerts.

Zoals u weet zal tot eind 2020 echter niet de WLTP waarde, maar de NEDC 2.0 of NEDC correlated waarde gebruikt worden voor de berekening van de fiscaliteit. “En die ligt gemiddeld ongeveer halfweg tussen de oude NEDC-waarde en die van WLTP. De nieuwe NEDC 2.0 waarden liggen met andere woorden gemiddeld 5% hoger dan die van de NEDC-testcyclus”, verklaart Weerts.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!