Opel nu ook onder vuur wegens uitstootperikelen

Opel-Zafira-Tourer-272900-mediumVerschillende Opel-dealers zouden volgens VRT sinds een paar maanden in het geheim de software van hun Opel Zafira’s aanpassen. De redactie van het VRT-journaal kon namelijk vaststellen dat in een aantal gevallen de uitstoot duidelijk daalde na een update bij de dealer. Dit deden ze aan de hand van testen die voor én na de controle uitgevoerd werden door een internationaal team, bestaande uit medewerkers van het Britse Emissions Analytics en autotechnologen van de Thomas More Hogeschool.

Volgens VRT-journalist Luc Pauwels, die het onderzoek uitvoerde, gaat het om de Opel Zafira Tourer uit 2014 met een 1.6-dieselmotor. Dealers zouden sinds november 2015 bij een structureel nazicht de software in de wagens in kwestie aanpassen zodat ze minder vervuilend worden, zonder daarover te communiceren met de klanten.

Woordvoerder van Opel Belgium, Michel Retour gaf alvast een eerste reactie: “De emissiewaarden meten is een zeer moeilijke zaak. Met de informatie die ik heb gekregen, is het onmogelijk om uitspraken te doen. We weten niet hoe die testen van Emissions Analytics uitgevoerd zijn. Ik heb de gegevens opgestuurd naar het hoofdbureau in Duitsland.”