Opel verwerpt de aantijging van VRT-nieuwsdienst

Opel-Zafira-Tourer-270496-mediumIn een persbericht, verwerpt Opel met klem de aantijging van de VRT-nieuwsdienst dat Opel-dealers de software aanpassen in de Zafira Tourer met 1.6-dieselmotor waardoor de emissiewaarden van deze voertuigen wijzigen.

“De vermelde technische aanpassing 15-P-044 heeft niets te maken met het aanpassen van emissieniveaus. Ook werd geen enkele andere terugroepactie gelanceerd in 2015 om betere emissiewaarden te realiseren. De vermelde technische update 15-P-044 werd besproken met de Duitse instantie voor typegoedkeuring KBA.

Het testen van emissies bij voertuigen is een zeer complexe aangelegenheid. De gegevens die door “Emissions Analytics” zijn gecommuniceerd geven ons onvoldoende informatie om de resultaten te analyseren, bijvoorbeeld over de manier waarop de NEDC-(New European Driving Cycle) en de RDE-testen (Real Driving Emissions) zijn uitgevoerd. We hebben ook meer informatie nodig over de historiek van de geteste voertuigen. “Emissions Analytics” waarschuwt zelf dat hun testen kunnen afwijken van het protocol van de officiële testprocedures.

Zoals we reeds meerdere malen hebben meegedeeld in de voorbije maanden, bevestigen we dat de door GM ontwikkelde software geen functies bevat die detecteren of een voertuig een emissietestcyclus ondergaat. Daar bovenop heeft Opel in december reeds meegedeeld dat we op eigen initiatief een volgende stap zetten om te voldoen aan toekomstige emissie­normen, zowel op het gebied van CO2 als NOx. Met ingang van de zomer 2016 zal Opel, bovenop de resultaten van de huidige officiële verbruiks- en emissietests, ook het verbruik volgens de ‘Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure’-cyclus (WLTP) publiceren.

Tevens zijn dieselingenieurs recent begonnen met een initiatief tot verbetering van de SCR-technologie (Selective Catalytic Reduction) voor dieselmotoren om de uitstoot van NOx verder te reduceren. Opel doet dit proactief en op eigen initiatief, ter voorbereiding op de zogeheten ‘Real Driving Emissions’-wetgeving (RDE), die in 2017 wordt ingevoerd. Opel zet zich in voor zijn klanten en voor maximale duidelijkheid en transparantie.”