Partena Professional: 25% van de Belgen bereid om van job te veranderen door woon-werktraject

Hoewel de gemiddelde woon-werkafstand de laatste vijf jaar zowat gelijk bleef, denken veel Belgen eraan om dichter bij huis te gaan werken. Meer nog, ze zijn zelfs bereid om daar een deel van hun salaris voor te laten vallen. Dat blijkt toch uit de barometer van Partena Professional over de duur van het woon-werktraject bij Belgische werknemers.

Uit de cijfers van Partena Professional blijkt dat het gemiddelde woon-werktraject van de Belg 21 km is, en dat is al zo sinds 2013. Volgens de resultaten van de Barometer van Partena Professional is 1 op 10 Belgische werknemers langer dan een uur onderweg naar zijn werk, 4 op 10 langer dan 30 minuten en iets meer dan 2 op 10 minder dan 15 minuten.

Nog altijd volgens de cijfers van Partena Professional, zijn de Limburgers de grootste pendelaars met een gemiddelde van 43 km per dag, gevolgd door de West-Vlamingen met 31 km en de inwoners van de provincie Namen die op de derde plaatst staan met gemiddeld 28 km. Het is geen verrassing dat de Brusselaars het dichtst bij hun werk wonen, met een gemiddeld traject van 8 km.

Brusselaars zijn ook de minst mobiele werknemers, samen met de Luxemburgers: 87% onder hen en 87% van de Luxemburgers werkt in eigen streek. Ze worden op de voet gevolgd door de Luikenaars, waarvan 86% in de Luikse regio werkt. Dit in tegenstelling tot de West-Vlaamse werknemers, die meer geneigd zijn om buiten hun provincie een job te zoeken. Slechts 35% van hen werkt in eigen streek.

De opofferingen voor een dichtbijgelegen job

Volgens de resultaten van de barometer van Partena Professional vindt meer dan een kwart van de Belgische werkemers (26 %) dat hij of zij te ver van zijn werk woont, en dit cijfer stijgt naar 84,3% voor zij die meer dan een uur onderweg zijn. 1 op 4 Belgen wil zelfs van job veranderen om minder lang onderweg te zijn. En dat cijfer ligt nog hoger bij jongeren: 32% onder hen zou van werk veranderen voor een korter woon-werkverkeer, tegenover 26% van de 35-55-jarigen en 15% van de +55-jarigen.

16% van die Belgen zou ook bereid zijn een deel van hun loon op te geven voor een job dichter bij huis, gemiddeld € 129 netto. Voor wie meer dan een uur onderweg is, is dat € 177. “De resultaten van deze studie geven werkgevers een duidelijk beeld van wat de Belgen vandaag denken over hun woon-werkverkeer. Hoewel de werkende Belg vandaag vlijtig blijft pendelen, zitten we duidelijk op een kantelmoment waarbij een pak mensen er ernstig over denkt dichter bij huis te werken. Dat is vooral het geval voor millenials die het beter willen doen dan hun ouders op vlak van work-life balance. Een duidelijke oproep aan bedrijven die nieuw talent en vooral jongeren willen aantrekken op een arbeidsmarkt die weer op volle toeren draait”, zegt Wim Demey, Customer Intelligence Manager van Partena Professional.

(1)Deze analyse is uitgevoerd op basis van de loonhistorieken van Partena Professional van 94.274 werknemers tussen 2013 en 2018.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!