Pendelen in coronatijden (1) | Blijven we allemaal thuiswerken?

Als we iets mogen stellen, dan is het wel dat het coronavirus onze hele wereld op zijn kop heeft gezet. “Veel dingen zullen niet meer hetzelfde zijn als voor Covid-19”, is dan ook een vaak gehoorde stelling. Maar geldt dat ook voor onze mobiliteit? Wat zijn de kansen en uitdagingen voor onze woonwerkverplaatsingen in de anderhalvemetersamenleving? Welke mobiliteitsvormen hebben de grootste levensvatbaarheid? Veel vragen die een antwoord verdienen. Vandaag behandelen we vraag 1: blijven we allemaal thuiswerken?

Veel werknemers en bedrijven ontdekten tijdens de lockdownperiode de voor- en nadelen van thuiswerken. Toch werd dit ‘gedwongen experiment’ op vele plaatsen positief onthaald. 62% van de werknemers werkte de afgelopen maanden hoofdzakelijk van thuis uit. Daarmee nestelen de Belgische werknemers zich in de kop van het Europese peloton. Voor 41% van de Belgische bedienden blijkt telewerken ook compleet nieuw te zijn. Slechts 20% werkte voor de coronacrisis al occasioneel van thuis uit. Voor 1% was het ook voor de lockdown al de normale manier van werken. Maar breien we er een vervolg aan?

Specialisten gaan er alvast vanuit dat we niet 100% gaan telewerken. “Mensen voelen bijvoorbeeld het gemis van het contact met de collega’s. Elkaar echt in de ogen kijken en elkaars lichaamstaal lezen, dat is toch iets anders dan kijken naar de vier vakjes in je Teams-meeting. Het feit dat menselijk contact ontbreekt, maakt dat we nooit 100 procent zullen gaan thuiswerken”, vertelt Tim De Troch, director hr business bij Attentia.

Niet te stoppen trend

Toch hebben vele werknemers de voordelen van thuiswerken ingezien. “En dan konden veel werknemers die nog niet ten volle ervaren”, weet De Troch. “Als de kinderen het huis uit zijn, kan je je dag nog vrijer indelen. Dat ging tijdens de lockdown nog niet.”

Allemaal enkele dagen per week thuis dan? Zo eenvoudig zal het niet gaan, volgens De Troch. Zelfs na weken lockdown staan niet alle werkgevers immers open voor systematisch thuiswerken. “Sommige werkgevers die thuiswerk niet durfden toestaan, zien nu dat medewerkers ook efficiënt kunnen samenwerken als ze niet fysiek bij elkaar zitten. Maar er zullen er ook zijn voor wie het stopt na de lockdown. Zij hebben graag controle en werken minder vanuit vertrouwen”, legt de director hr business uit. Met andere woorden: we zullen dus nog steeds de baan opgaan om ons naar onze werkplaats te begeven, al is het maar voor één of twee dagen per week. Maar de manier waarop zal hoogstwaarschijnlijk veranderen.

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine