Philippe Lamberts (Ecolo): “Denkt u dat ik het fijn vond om mijn bedrijfswagen in te leveren?”

Europees parlementslid voor Ecolo Philippe Lamberts beschikte 16 jaar lang over een bedrijfswagen. Hij moest hem inleveren toen hij ging zetelen in het Europees Parlement. Vandaag spreekt hij over een “sociaal, fiscaal en ecologisch schandaal” …

De door Bel RTL Radio uitgenodigde Lamberts bevestigt wel: “het is niet de bedoeling helemaal af te stappen van het autogebruik. Daartegenover staat wel dat we naar een nieuw evenwicht moeten zoeken. In ons mobiliteitsmodel zijn we te veel doorgeschoten naar individuele mobiliteit.”

Hij neemt het Waalse RAVel-netwerk als voorbeeld, een reeks fiets- en wandelpaden, waarvan er sommige voormalige op voormalige spoorlijnen liggen. “We hebben daar voormalige openbare vervoerslijnen gesloten. Het is heel leuk om zo door Wallonië te fietsen, maar we hebben er wel spoorlijnen voor gesloten …”

En dan is er de vraag van de bedrijfswagen. “Dat is duidelijk een sociaal, fiscaal en ecologisch schandaal. We moeten uit het systeem stappen. Omdat deze wagens belangrijke elementen van het loon zijn, kunnen we ze echter niet van de ene dag op de andere afschaffen. Maar ik denk dat we daarover kunnen onderhandelen. We moeten de sociale partners rond de tafel brengen en een stappenplan opstellen om uit het systeem te stappen.”

“Op een bepaald moment zal een wet bepalen dat we de bedrijfswagen afschaffen”

Philippe Lamberts (Ecolo)

Het parlementslid geeft toe dat het een bittere pil om slikken was: “het is een kwestie van comfort. Ikzelf had 16 jaar een bedrijfswagen. Denk je dat ik, een ecologist, blij was toen ik de sleutels moest inleveren toen ik Europees parlementslid werd? Nee, want ook voor mij, net als voor iedereen, is verandering moeilijk. Alleen veranderen en verandering ondergaan, is niet leuk. We maken dan ook meer kans als we beslissen om allemaal samen te veranderen.”

De journalist sluit het hoofdstuk af: “Zullen mensen gedwongen worden om hun bedrijfswagen op te geven of niet?” Het antwoord van de Ecolo-afgevaardigde luidt: “Op een bepaald moment zal een wet de bedrijfswagen afschaffen. Of dat hoop ik toch. Maar ik herhaal: dat zal allemaal onderhandeld moeten worden.”

#Business Driver #Fleet Management #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine