Plus de 450 km d’autonomie pour moins de 50.000 euros ? C’est possible avec ces EV…

Wie af en toe door onze website scrolt, heeft ongetwijfeld onze EV Overview al opgemerkt: een overzicht van alle EV’s op de Belgische markt met de belangrijkste gegevens én een zoekmachine. En na wat spelen met die zoekmachine, komen we tot opvallende resultaten!

Als consument ben je altijd op zoek naar de beste koop. En als je puur rationeel denkt, wordt die beste koop bij EV’s bepaald door de verhouding tussen budget en rijbereik. Wij gingen uit van een budget van 50.000 euro, in de fleet niet onoverkomelijk, en een minimaal theoretisch rijbereik van 450 km, voldoende om in de praktijk op één laadbeurt het ganse land te doorkruisen.

Wanneer we de vraag stellen aan onze zoekmachine, levert dat een beperkt aantal resultaten op. Uiteraard, zou je haast zeggen. Om een grote SUV meer dan 450 km rijbereik geven, moet je er een forse batterij in lepelen en die kost natuurlijk geld. Anderzijds hebben stadswagens vaker een kleinere batterij om de prijs onder controle te houden, maar daardoor blijft het rijbereik vaak steken tussen de 200 en de 400 km.

En de winnaars zijn…

Toch weten een aantal wagens de sweet spot te raken, veelal middelgrote wagens met een batterijcapaciteit tussen de 60 en 80 kWh. Vaak zijn het trouwens de “lichtste varianten” die in ons lijstje terechtkomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Polestar 2 met voorwielaandrijving, de Toyota bZ4X met voorwielaandrijving en natuurlijk de Model Y en Model 3 met enkel power op de achterwielen, beide recent in prijs verlaagd, die in ons lijstje verschijnen.

Daarnaast duiken er ook enkele iets kleinere wagens op in ons lijstje, dit keer wel met hun grootste beschikbare accupakket. Denk maar aan de Renault Megane E-Tech, de tweeling Cupra BornVolkswagen ID.3, die met 82 kWh de grootste batterij voor je geld leveren, of de Zuid-Koreanen Kia Niro, Kia Soul en Hyundai Kona. Dat laatste model wordt binnenkort trouwens vernieuwd.

#Auto

Autres articles récents

Inscrivez-vous maintenant à FLOW, l’e-letter hebdomadaire de FLEET.be !

/ newsletters
La newsletter FLEET Flow est un compte rendu hebdomadaire des dernières nouvelles du monde FLEET.
Recevez l'e-letter
/ magazine
Vous préférez un magazine papier ? Recevez gratuitement notre magazine bimestriel FLEET dans votre boîte aux lettres !
Recevez le magazine