Private lease vs autolening: wat zijn de verschillen?

Je bent van plan een nieuwe auto aan te schaffen, dan zijn er een aantal mogelijkheden waarmee je deze aankoop kunt financieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je auto compleet te financieren met je eigen spaargeld, wie zijn spaargeld liever niet aanspreekt, kan de aankoop financieren met een autolening of een private leasecontract. De laatste optie is een vrij nieuw begrip, toch is deze manier van financieren de afgelopen maanden al een stuk populairder geworden onder de Belgen. Maar hoe werkt een private lease precies? Wat zijn de voor -en nadelen? En wat zijn de grootste verschillen met een autolening? Wij zetten dit graag voor je op een rij.  

Private lease

Voor een private lease geldt in feite hetzelfde concept als voor zakelijk leasen. Via een private lease ontvang je namelijk een auto voor een afgesproken tijd waarvoor je maandelijks een vast bedrag betaalt. Dat is meteen ook één van de grootste verschillen met een klassieke autolening. Wie voor een lening kiest, is meteen eigenaar van de wagen. Via een leasingmaatschappij, waarbij de meeste private leaseformules afgestemd zijn op een looptijd van 2 of 4 jaar, kun je een auto huren die het leasingmaatschappij heeft gekocht. De voorwaarden van de private leaseovereenkomst verschillen van maatschappij tot maatschappij. Over het algemeen ontvang je bij de meeste leasingmaatschappijen naast het gebruik van de auto ook een dekking van bijkomende kosten zoals: een verzekering (omnium: dekt de schade aan een auto), belasting op de inverkeerstelling (BIV: een eenmalige belasting), wegenbelasting, onderhoud, banden, rechtsbijstand, pechverhelping en een vervangwagen.

Een private lease kan dus vergeleken worden met een langetermijnhuur waarbij alle mogelijke kosten die hierbij komen kijken, worden gedekt. Wanneer je er dus over twijfelt een auto aan te schaffen via een private lease of via een klassieke autolening, is het altijd de moeite waard om de leaseprijs te vergelijken met de aankoopprijs van de auto en alle andere bijkomende kosten.

Private lease en de klassieke autolening

Leasingmaatschappijen werken soms samen met retailers om hun doelgroep voor private lease te bereiken.

Het voordeel van een private leaseauto is dat je dankzij de formule precies weet wat je per maand gaat betalen. Je hoeft je geen zorgen te maken over bijkomende kosten zoals onderhoudsbeurten, krassen door vandalisme of een eventuele vervangwagen, wat wel moet als je een klassieke lening hebt afgesloten. Let wel op: elke mogelijke kost wordt inbegrepen in de leaseprijs, behalve de brandstofkosten. Daarnaast hoef je geen voorschot of restsaldo te betalen. De eigenaar van de auto zal namelijk nooit het eigendomsrecht over de auto hebben. De leasingmaatschappij of de autofabrikant blijft de eigenaar van de wagen. Daarenboven hoef je je geen zorgen te maken over de waardevermindering. Wie een wagen koopt met een autolening ziet de waarde van zijn bolide jaar na jaar dalen. Nog een ander voordeel is dat je dankzij een private leaseauto zuinig en milieubewust rijdt. Aangezien je vaker van auto wisselt (looptijd van twee of vier jaar), kun je steeds intekenen voor een duurzamere wagen.

In tegenstelling tot een klassieke lening zal je bij een private lease nooit de eigenaar zijn van de wagen. Jouw wagen verkopen op de tweehandsmarkt nadat het contract is afgelopen, is geen optie bij een private lease. Daarnaast is een private lease meestal een langdurige financiële verbintenis, wat betekent dat je het contract niet voortijdig kunt beëindigen. Wie het contract alsnog wil stopzetten, moet een verbrekingsvergoeding betalen. Die wordt berekend over de resterende periode van je contract en is afhankelijk van de grootte van je auto. Heb je een wagen die je financiert via een lening of eigen spaargeld, dan heb je de vrijheid om de auto op elk moment te verkopen. Ten slotte is het handig om rekening te houden met het feit dat je als gebruiker van een private lease aan het begin van de leasingovereenkomst moet aangeven hoeveel kilometers je op jaarbasis zal rijden. Deze geschatte kilometers worden gebruikt als indicatie om zo de maandelijkse leaseprijs te berekenen. Mocht je meer kilometers op jaarbasis rijden, dan zal de restwaarde van de autolease afnemen, met als gevolg dat de maandelijkse leaseprijs toeneemt. Een keer per jaar wordt de kilometerstand van de wagen opgenomen en vergeleken met de maandprijs.

Het hangt van veel factoren af welke van de twee genoemde opties voordeliger is. Factoren die je zelf ook niet altijd in de hand hebt zoals het onderhoud of het aantal kilometers. Het is daarom goed om naar jouw persoonlijke situatie en voorkeuren te kijken en op basis daarvan te berekenen met welke van de twee je goedkoper af bent en van de meeste voordelen geniet. Kies je ervoor zelf een auto aan te schaffen en die te financieren met een autolening? Dan kun je via de autolening simulatie alle banken op de Belgische markt vergelijken om de voordeligste formule voor je situatie te kiezen.

Een overzicht van de aanbieders van private lease? Klik op deze link!

Deze tekst werd ons aangeleverd door TopCompare

#Auto #Finance

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine