Privégebruik tankkaart verboden? Dat adviseert expertenpanel althans

De regering zit met de handen in het haar wat betreft onze koopkracht. Er wordt naarstig naar oplossingen gezocht om de factuur voor bedrijven en gezinnen betaalbaar te houden. Eerder werd er al nagedacht over de fiscaliteit van de bedrijfswagen en ook een algemene snelheidsbeperking tot 100 km/u lag al op tafel. Maar ook de tankkaart komt volgens onze collega’s van VRT in het vizier.

Volgens de Vlaamse openbare omroep zal Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, vanavond een reeks voorstellen toelichten bij de regering. Een soort vervolg op, of eerder een een complete versie van het rapport dat reeds eerder uitlekte en dat sprak over de verminderde fiscaliteit voor de bedrijfswagens en de snelheidsbeperking tot 100 km/u.

In de nieuwe reeks adviezen, nemen de experten nu de tankkaart in het vizier. Nu energieprijzen hoge toppen scheren, valt het subsidiëren van het privégebruik van de auto volgens de experten nog moeilijk te verdedigen, lezen we op de website van de VRT. Want hoe hoger de energieprijzen, hoe groter het voordeel. En het is al een voordeel dat naar mensen gaat die het al relatief beter hebben.

De experten zijn dan ook duidelijk in hun afdvies: “we pleiten ervoor om het gebruik van tankkaarten voor niet-professionele verplaatsingen te beperken of zelfs stop te zetten. We doen dit voorstel, zowel voor de verdeling van de welvaart als op basis van energie-efficiëntie”, klinkt het advies.

Of deze maatregel het ook daadwerkelijk zal halen, is maar de vraag. Vooral regeringspartij MR toonde zich al meermaals sceptisch over maatregelen die de bedrijfswagen viseren. Bovendien heeft het beperken van het gebruik van de tankkaart van die vele honderdduizenden bedrijfswagenbestuurders nu net een averechts effect op de koopkracht van die mensen, waardoor dit voorstel al voor een stuk zijn doel mist.

#Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending