Reminder: het is nu hét moment om in laadpalen te investeren

U kon het hier al lezen: wie investeert in laadpalen – zowel particulieren als bedrijven – kan de komende maanden en jaren rekenen op een tegemoetkoming van de overheid. Wacht echter ook niet de lang, want de regeling is niet onbeperkt in de tijd. Het voorstel van Van Peteghem moet nog goedgekeurd worden door het parlement maar zal daarna retroactief worden toegepast vanaf 1 september.

Het installeren van laadpalen wordt voortaan fiscaal voordeliger voor zowel particulieren als ondernemingen. Het toekennen van het fiscaal voordeel moet volgens federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) een versnelde aangroei van de laadinfrastructuur voor elektrische wagens mogelijk maken in ons land.

Wie thuis zelf een laadpaal plaatst, zal vanaf 1 september kunnen rekenen op een belastingvermindering van 45 procent. De maatregel geldt zowel voor eigenaars als huurders.

Het bedrag waarvoor een belastingvermindering kan worden verleend is wel beperkt tot 1.500 euro per laadpaal en per belastingplichtige. Het laadstation moet bovendien ‘intelligent’ zijn en mag enkel gebruikmaken van groene stroom.

Het fiscaal voordeel voor de particulieren zal stelselmatig worden afgebouwd, om mensen aan te zetten tot een snelle investering. Vanaf 1 januari 2023 daalt het tarief naar 30 procent, een jaar later naar 15 procent.

Ook bedrijven worden via een verhoogde investeringsaftrek gestimuleerd om laadpalen te plaatsen. Voor hen geldt vanaf september een aftrekpercentage van 200 procent, dat van 2023 wel wordt afgebouwd naar 150 procent. Hun laadinfrastructuur moet tijdens een deel van de dag ook publiek toegankelijk zijn voor andere gebruikers.

#Auto

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending