Renault en Chronocam gaan voor artificieel zicht

chronocam

Carlos Ghosn, CEO van de Renault-groep, maakte tijdens een Web Summit een strategische samenwerkingsovereenkomst bekend met Chronocam SA. Chronocam ontwikkelde zichtsensoren geïnspireerd op het menselijke oog waarmee het een revolutionaire nieuwe benadering voor artificieel zicht aanbiedt voor toepassing in de auto. Renault is actief betrokken bij de start-up voor de ontwikkeling van innoverende technologie. Door de overeenkomst zal een nieuwe fase aangevat kunnen worden in het onderzoek naar en de uitrol van de oplossingen van Chronocam voor de detectie en de verwerking van visuele informatie van de rijhulpsystemen (ADAS) van Renault en de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen.

Zoals een menselijk oog

De unieke benadering van artificieel zicht door Chronocam bouwt voort op de knowhow van de onderneming in de detectie van neuromorfisch zicht, dat het menselijke oog nabootst en waarbij informatie verwerkt wordt op een manier die dichter in de buurt komt van hoe het menselijke brein werkt. Gezien de hoge doeltreffendheid van de innoverende sensoren kan de technologie de conventionele zichttechnologieën aanvullen en mee de uitdagingen aangaan die de autosector in de volgende jaren zal trotseren.

De innoverende technologie ontwikkeld door Chronocam biedt een aantal directe voordelen voor rijhulpsystemen en zelfrijdende voertuigen, zoals:

  • Een snellere detectie van personen en hindernissen.
  • Betere detectiecapaciteiten en een groter aanpassingsvermogen van de camera’s aan omgevingsomstandigheden en context.
  • Een lagere totale implementatiekostprijs, waardoor rijhulpsystemen toegankelijk worden voor een groter aantal voertuigen en markten, om zo de veiligheid voor iedereen sterk te verhogen.

De twee ondernemingen zullen samenwerken om de technologie van Chronocam te implementeren in domeinen als het vermijden van aanrijdingen, de ondersteuning van de bestuurder, de bescherming van voetgangers, dodehoekbewaking en nog andere functies die essentieel zijn om zowel door mensen bestuurde als zelfrijdende voertuigen veiliger en doeltreffender te maken.

‘We hebben de ambitie een van de eerste merken te worden die tegen een betaalbare prijs rijtechnologie aanbiedt op in grote aantallen geproduceerde wagens waarmee ‘zonder handen en met de ogen dicht’ kan worden gereden. We zijn dan ook blij samen met Chronocam te kunnen werken aan technologie om te zien met computers. Het doel is rijhulpsystemen aan te bieden die betaalbaarder en nog veiliger zijn, en geleidelijk te evolueren naar zelfrijdende systemen,’ aldus Gaspar Gascon, Vicevoorzitter en Directeur Mechanical Engineering van de Renault-groep.

‘We zijn blij te kunnen samenwerken met een wereldleider en een innovatiepartner als Renault rond de praktische toepassing van onze technologie in de wereld van het geconnecteerde en intelligente vervoer,’ voegt Luca Verre, CEO en medeoprichter van Chronocam daaraan toe. ‘Zelfrijdende voertuigen stellen unieke eisen waaraan Chronocam kan voldoen, met snellere detectiesystemen die in een grotere diversiteit aan omstandigheden kunnen werken. Ik ben ervan overtuigd dat onze twee bedrijven samen de zichtcapaciteiten van voertuigen nog verder kunnen verbeteren.’