Renault test dit najaar gedeelde, autonome mobiliteitsdienst

De metropool Rouen Normandie, de Transdev-groep, de Renault-groep en de Matmut-groep testen als partners van het project Rouen Normandy Autonomous Lab, met de steun van de regio Normandië en de Banque des Territoires, de eerste gedeelde en autonome mobiliteitsdienst op aanvraag op de openbare weg in Europa uit. Deze test zal in het laatste kwartaal van 2018 beschikbaar zijn voor het publiek, met vier autonome 100% elektrische Renault ZOE-voertuigen en een autonome pendelbus i-Cristal, die gezamenlijk ontwikkeld werd door Transdev en Lohr.

Verschillende locaties binnen de wijk ‘Technopôle du Madrillet’, in de gemeente Saint-Etienne do Rouvray, zullen vanuit het tramstation Technopôle bereikbaar zijn met de dienst Rouen Normandy Autonomous Lab.  De achterliggende idee is het aanbieden van een mobiliteitsdienst in een voorstedelijk gebied waarvoor de klassieke openbare vervoersmogelijkheden niet geschikt zijn, om de eerste en de laatste kilometer van een traject te verzekeren.

De voertuigen zullen beschikbaar zijn op 3 lijnen over in totaal 10 km binnen de wijk: er zullen 17 stopplaatsen aangeboden worden over het volledige gebied, in overeenstemming met de lijnen van het openbaar vervoer van de metropool Rouen. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, kan je in onderstaande grafiek lezen.

2018 – Rouen Normandy Autonomous Lab. #1: App downloaden, #2 Afspraak op de stopplaats, #3 voertuig oproepen, #4 Instappen en u laten wegvoeren

De 4 Renault ZOE die ingezet worden voor het project worden al getest op de openbare weg en kunnen omgaan met alle normale verkeerssituaties (andere voertuigen, kruispunten, rotondes, in- en uitgangen van gebouwen, enz.). Deze 100% elektrische voertuigen zijn uitgerust met door Transdev en Renault ontwikkelde autonome technologieën. Deze vloot wordt aangevuld door de pendelbus i-Cristal, die ontwikkeld werd door Transdev en Lohr.

Na een testperiode wordt de experimentele dienst op aanvraag normaal gezien in september 2018 opengesteld voor het publiek, onder voorbehoud dat de nodige vergunningen verkregen worden. De dienst zal beschikbaar zijn tot december 2019. Naast de kennis die wordt opgedaan op technologisch vlak wordt met dit experiment getest op welke manier de inwoners gebruikmaken van de dienst, om hem te kunnen aanpassen.

 

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!