Renta: boetes direct naar de bestuurder

RadarRenta en haar IT-divisie Renta Solutions kondigen vandaag de officiële ingebruikname aan van het online platform Fines Management Services (FMS).

Dit systeem eindigt het tijdperk waarin boetes en vragen voor bestuurders van lease- en huurwagens manueel uitgevoerd moesten worden. “Met FMS realiseren we twee belangrijke doelstellingen in één klap: de papieren administratie overbodig maken en tegelijkertijd de persoonlijke levenssfeer van de vaste bestuurders optimaal vrijwaren”, zegt Michel Van den Broeck, voorzitter van Renta. Werkgevers of lease- en verhuurmaatschappijen mogen immers wettelijk gezien geen kennis nemen over de aard en inhoud van verkeersovertredingen die werknemers begaan.

Op basis van de eerste voornaam, familienaam, geboortedatum en postcode van de woonplaats kan de overheid in enkele tellen de identiteit van individuele bestuurders achterhalen en hen rechtstreeks contacteren wanneer zij een overtreding begaan of een vraag van het parket krijgen.

Voorrang aan de Federale

In de eerste fase van de uitrol van FMS wordt gestart met de verwerking van boetes en schikkingen uitgeschreven door de Federale Politie. Dat betekent dat schikkingen voorgesteld door retributiebedrijven en buitenlandse boetes voorlopig uitgesloten zijn. De verwerking hiervan kan omwille van juridische of IT-technische redenen nog niet georganiseerd worden. Voor bestuurders van wie om andere redenen geen data beschikbaar zijn in de Databank Voertuigen van FOD Mobiliteit zal de bestaande papieren administratie voorlopig voortgezet worden.

Om dit ambitieuze automatiseringsproject te realiseren, werkte Renta Solutions gedurende zeven jaar intensief samen met de Federale Politie en de FOD Mobiliteit. Aan de basis van FMS ligt een applicatie die lease- en rentalmaatschappijen toelaat om de gegevens van vaste bestuurders die in België resideren aan te vullen in de Databank Voertuigen van FOD Mobiliteit. Deze gegevensbank registreert voor elk voertuig tijdens een bepaalde huurperiode de identiteit van de bestuurder. Het begin- en eindmoment van elke periode wordt daarom met datum, uur en minuten in het systeem geregistreerd.

 

#Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending