Renta en Dieselgate: geen reputatieschade

Renta Frank Van GoolDenis Gorteman gaf al aan dat D’Ieteren Auto alternatieve oplossingen voor vlootklanten achter de hand houdt om de terugroepactie zo vlot mogelijk te laten verlopen. Dat wordt beaamd door Frank Vangool, algemeen directeur Renta, die nog een ander toelichtte aan de redactie van FLEET.

 

Was het voorstel om de wagens pas terug te roepen aan het einde van het contract een idee van D’Ieteren Auto of eerder een vraag van de Renta-leden?

Frank Van Gool: “Toen we afgelopen maandag samen zaten met D’Ieteren is die vraag door ons gesteld en de invoerder stond daar positief tegenover. De situatie is wel niet voor alle voertuigen hetzelfde. Zo zouden bepaalde motoren alleen een software-update nodig hebben en dat zou perfect kunnen gebeuren tijdens een normale onderhoudsbeurt. Op andere motoren zouden misschien mechanische ingrepen nodig zijn. Ik spreek daarbij in de voorwaardelijke wijze want concreet is er nog niets geweten over de procedure. Maar indien die mechanische ingrepen moeten gebeuren, dan zou het inderdaad interessanter zijn om dat pas aan het einde van het contract te doen. Leasingmaatschappijen willen dat de voertuigen conform zijn als ze worden aangeboden op de tweedehandsmarkt maar ze willen ook een logistieke nachtmerrie vermijden bij de terugroepactie.”

Maar zal dat scenario wel mogelijk zijn bij een verplichte terugroepactie?

FVG: “Daar hebt u een punt. Ook dat is nog afwachten. Als de overheid zegt dat het verplicht is en daar ook een termijn op plakt, moeten we alles weer herbekijken.”

Bestellen de klanten van de leasingmaatschappijen nu minder voertuigen van de VW-Groep?

FVG: “Ik heb een rondvraag gedaan bij onze leden en dat blijkt dus niet het geval te zijn. Er zijn wel wat wrijvingen geweest met een aantal klanten die een Euro5 besteld hadden en in plaats daarvan een Euro6 wilden maar dat ging slechts om een klein aantal. Bovendien is D’Ieteren daar heel meegaand in en vormt het dus niet echt een probleem. Voor de rest zien wij eigenlijk geen negatief effect. De gevreesde reputatieschade merken we alleszins niet in de bestellingen. Hetzelfde geldt voor de restwaardes maar dat is natuurlijk de situatie vandaag. Dat kan snel veranderen.”

Wat vindt u van de manier waarop D’Ieteren Auto deze crisis aanpakt?

FVG: “We appreciëren het alleszins dat ze ons afgelopen maandag in de ogen gekeken hebben en samen naar oplossingen willen zoeken. Ze spelen kort op de bal en pakken deze crisis professioneel aan.”

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!