Slechts in twee landen stijgen de prijzen voor tweedehands EV’s sneller dan in België, deze modellen zijn de toppers

Online remarketingbedrijf Indicata heeft zijn laatste rapport betreffende de prijzen op de tweedehandsmarkt uitgebracht. Opvallend: hoewel de markt door de halfgeleidertekorten in volle bloei is, gaan de prijzen maar in één categorie omhoog: die van de elektrische wagens.

Dat gebeurt trouwens niet op alle markten even snel. Autorola vergeleek de prijzen van recente tweedehandswagens (maximaal 4 jaar oud) die online werden verhandeld in 13 Europese landen en in 12 daarvan gingen de prijzen omhoog in vergelijking met eind vorig jaar. Turkije is de grote uitschieter (+112 procentpunt), gevolgd door Oostenrijk (+11,6 procentpunt) en België (+10,4). Het enige land waar de prijzen naar beneden gingen, was het Verenigd Koninkrijk (-2,6).

De onlineverkoop van EV’s was ook de enige positieve trend bij Autorola, met een stijging van 27% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, daar waar de handel in wagens met andere motorisaties gezamelijk met 15% daalde. Hybrides zorgden nog voor een kleine positieve noot (+5%), maar benzine en diesel gingen respectievelijk met 16 en 20% achteruit. Dat althans voor Europa, kijken we naar België, dan zien we de EV’s sterker stijgen (+78% in volume) en de hybrides dalen (-4%).

Populairste modellen

Dat elektrische wagens steeds populairder worden, zagen ze in juni ook bij Autorola. De snelst verkopende wagens die maand waren met de Tesla Model Y en 3 en de Polestar 2 drie elektrische voertuigen, met gemiddeld 23 tot 30 dagen vooraleer een verkoop werd afgerond, 36,7% sneller dan de snelstverkopende wagens met verbrandingsmotor.

Over de eerste helft van het jaar is het echter de Volkswagen e-Golf die het snelst verkocht wordt in Europa, de Duitse EV – die niet langer geproduceerd wordt – blijft gemiddeld 16 dagen op het platform staan, gevolgd door de Opel Corsa en de Tesla Model Y. De “snelste” hybride is de Kia Optima (20 dagen), gevolgd door de Toyota Auris en de Kia Niro (beide ongeveer 30 dagen).

Kijken we naar het totale handelsvolume, dan kunnen de EV’s uiteraard de wagens met verbrandingsmotoren niet volgen, op de markt voor nieuwe wagens nemen zij immers vandaag slechts 10% van de verkoop in en vroeger was dat nog minder. Met de VW Golf en Polo en de Renault Clio zien we dan ook drie wagens met verbrandingsmotor de algemene top drie innemen. Maar welke EV’s halen dan wel een hoog handelsvolume in Europa? Volgens Autorola zijn dat de Renault ZOE, de Tesla Model 3 en de BMW i3.

Voor België geeft het bedrijf geen EV top 3, maar wel een algemeen lijstje. In ons land zijn de Audi A3, de Mercedes C-Klasse en de VW Golf het populairst op de tweedehandsmarkt, terwijl de Toyota’s C-HR en Corolla en de VW T-Cross het snelst verkocht worden. Het volledige rapport van Autorola kan je hier lezen.

#Auto #Fleet Management

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending