Studie KPMG: elektrische wagen breekt door, dealers krijgen het moeilijk

Met de start van het Autosalon op 15 januari, dat voor het tweede jaar op rij bij lokale dealers plaatsvindt, lanceert KPMG de 22e jaarlijkse Global Automotive Executive Survey (GAES). Daaruit blijkt dat meer dan 1.100 leidinggevenden uit de auto-sector in 31 landen in de nabije toekomst een verhoogde adoptie van elektrische voertuigen (EV) verwachten. Daarnaast heerst ook heel wat optimisme over de groeivooruitzichten voor de auto-industrie.

Uit de studie van KPMG blijkt dat 77% van de leidinggevenden in de automobielsector van mening is dat elektrische voertuigen in de komende 10 jaar op grote schaal kunnen worden ingevoerd ook zonder subsidies van de overheid. Dit neemt niet weg dat 91% van hen voorstander is van overheidssubsidies om de transitie te bevorderen. Volgens de GAES 2021 zou het percentage nieuw verkochte volledig elektrische voertuigen in West-Europa in 2030 ongeveer 50% moeten bedragen.

Nu België zijn wagenpark wil vernieuwen, blijft de investering in de nodige infrastructuur, zoals oplaadpunten, een belangrijk aandachtspunt. Niet alleen is laadinfrastructuur belangrijk een goede gebruikservaring veronderstelt ook dat voertuigen snel kunnen geladen worden (idealiter maximum 30 minuten). Arnaud De Splenter, Automotive Tax Expert bij KPMG Law: “De ontwikkeling van laadinfrastructuur in België is van cruciaal belang als we de overgang naar elektrische voertuigen willen ondersteunen. De nieuwe wet op de vergroening van de mobiliteit voorziet in twee stimulansen, namelijk een verhoogde aftrek voor bedrijven via afschrijvingen en een belastingvermindering voor particulieren. Hoe sneller er wordt geïnvesteerd, hoe hoger de belastingvoordelen zullen zijn.” 

Elektrische bedrijfswagen

Maar ook de nieuwe wetgeving over de elektrificatie van de bedrijfswagen, die eind vorig jaar werd gestemd, is belangrijk in de overgang. Frank Vancamp, Head of Automotive, Leasing & Mobility bij KPMG in België: “Deze nieuwe wetgeving creëert een nieuwe realiteit voor vlootbeheer en bedrijfswagens. Door de drastische vermindering van de fiscale aftrekbaarheid van diesel- en benzineauto’s enerzijds en de nieuwe stimuleringsmaatregelen voor laadpalen anderzijds, wil de wetgever een snelle overgang stimuleren van ‘klassieke’ bedrijfswagens op fossiele brandstoffen naar volledig elektrische bedrijfswagens”.

Zoals uit vorige edities van de GAES bleek, voorspellen leidinggevenden uit de automobielsector aanzienlijke veranderingen in de manier waarop auto’s worden aangekocht: Een meerderheid verwacht dat de onlineverkoop in de toekomst gaat overheersen. Dit opent van de kant van de producenten mogelijkheden voor ‘Direct sales’.  

De verminderde volumes via traditionele dealers kunnen een belangrijke herstructurering van dealernetwerken tot gevolg hebben. Voor autoproducenten zal de directe verkoop aanzienlijke nieuwe mogelijkheden bieden op het gebied van digitale verkoop, marketing, prijsstelling en transactieverwerking. Frank Vancamp: “Nieuwe technologieën staan centraal bij de cruciale beslissingen die nu door leidinggevenden in de sector worden genomen. Zo geeft de GAES aan dat autonome voertuigen in het komende decennium waarschijnlijk hun intrede zullen doen op de markt en zo mogelijk de weg zullen effenen voor een kleine marktrevolutie”.

Opmerkelijk is dat de studie van KPMG de leidinggevenden ook bevroeg over hun verwachting inzake nieuwe concepten zoals ‘vliegende voertuigen’. Het is een concept dat natuurlijk verschillende ladingen kan dekken. Gelet op de aanzienlijke investeringen van autofabrikanten en startende ondernemingen verwacht meer dan de helft (58%) van de ondervraagde leidinggevenden verwacht dat ze in 2035 in de meeste grote steden beschikbaar zullen zijn.

De volledige studie van KPMG kan u hier downloaden.

#Auto #Mobiliteit

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine