“SUV’s verhogen het CO2-niveau meer dan vliegtuigen”

De directeur van het International Energy Agency (IEA), Fatih Birol, wees onlangs op het succes van SUV’s en cross-overs als een belangrijke bron van de wereldwijde toenemende CO2-uitstoot. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om erop te wijzen dat elektrische auto’s geen wondermiddel zijn.

Fatih Birol, directeur van de AEI, geeft het toe: “Autofabrikanten investeren veel in elektrische auto’s. En de markt slaat aan: er zijn zo’n zes miljoen elektrische auto’s in de wereld.”

Maar na de bloemen in de richting van de fabrikanten, gooit hij de pot met aarde: “Betekent dit succes van elektrische auto’s ontkoling? Helemaal niet! De helft ervan rijdt in China.” In dit land is nog steeds twee derde van de elektriciteit afkomstig van steenkoolcentrales.

2 miljoen vaten meer per dag in 2040?

De directeur van de AEI sluit het elektrische hoofdstuk als volgt af: “Elektrische auto’s zijn geen wondermiddel. De voorwaarde moet een ontkoling van het energiesysteem zijn.”

Waarna hij zijn pijlen op de SUV’s en cross-overs richt: “Fabrikanten die investeren in elektrische auto’s zijn ook degenen die steeds meer ‘stedelijke 4×4’s’ op de markt brengen. Deze SUV’s zijn nu de sterren van de auto-industrie. En niet de elektrische auto! In 2010 waren SUV’s goed voor 18% van de verkoop van auto’s wereldwijd. In 2018, meer dan 40%!”

En dat heeft zo zijn gevolgen voor de CO2-uitstoot, aldus Fatih Birol. “Deze voertuigen verbruiken gemiddeld 25% meer brandstof dan een middelgrote auto. De afgelopen tien jaar waren SUV’s de op één na grootste bron van CO2-toename: na de energiesector, maar vóór de zware industrie, zware vrachtwagens of de luchtvaart.”

De AEI trekt aan de alarmbel: “Als de groeicurve van de SUV-markt – die vanwege zijn omvang moeilijker te elektrificeren is – zich op dezelfde manier ontwikkelt als in het laatste decennium, dan zouden deze auto’s de wereldvraag naar olie tegen 2040 met twee miljoen vaten per dag doen toenemen. Dit zou de economische impact van 150 miljoen elektrische auto’s tenietdoen.”

#Auto

Lees ook:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

/ newsletters
FLEET's Flow nieuwsbrief is een wekelijks briefing van het laatste nieuws in de FLEET wereld.
Ontvang de newsletter
/ magazine
Een voorkeur voor print? Ontvang ons magazine FLEET tweemaandelijks gratis in de bus!
Ontvang het magazine