Tankkaarten euroShell: wat zegt FleetCor?

Farnborough Retail 2011

Toen Bart Coenen telefoneerde met FleetCor, kreeg hij als uitleg dat ze werken met lijstprijzen. Dat is een prijs die op een bepaalde dag voor heel België gevoerd zal worden. “Ze hebben mij verwezen naar een website maar ik heb die lijst nooit gevonden. Ze vertelden mij ook dat er in de algemene voorwaarden staat dat zij het recht hebben de prijs te bepalen omdat ze de brandstof aankopen van Shell en er daarna er hun eigen prijs mogen op plakken. Ik vind dat allemaal wat vreemd. Dan kan Shell net zo goed zijn naam van de pompen halen en er FleetCor op kleven. Conclusie: geen kortingen meer, systematisch hogere bedragen op de facturen dan aan de pomp en een niet verklaarde kaartkost per maand. Dat vind ik niet correct en ik heb dan ook de intentie de kaart per direct te annuleren.”

“Om te overleven, hebben wij deze lijstprijzen ingevoerd”

We hebben FleetCor zelf gecontacteerd betreffende deze aantijgingen maar ze hebben officieel nog niet gereageerd. Het Nederlandse consumentenprogramma Radar besteedde een reportage aan het onderwerp en daarin vertellen Nederlandse klanten hetzelfde verhaal als Bart Coenen. Het wordt pas echt interessant als één van de klanten tekst en uitleg vraagt aan een medewerker van FleetCor over deze praktijken. Die zegt het volgende: “Door de lage olieprijzen verdient Shell niets meer aan brandstoffen zoals benzine en concentreert het zich op aardgas. Daarom heeft Shell deze klanten waar het niets meer aan verdient aan ons verkocht. Om te overleven, hebben wij deze lijstprijzen ingevoerd.”

Vooral met deze laatste uitspraak geeft de medewerker van FleetCor toe dat deze praktijken erop gericht zijn de klanten meer te doen betalen dan de pompprijs “om te overleven”. FleetCor zegt wel dat de gemiddelde lijstprijs hoger of lager kan zijn dan de prijs aan de pomp maar uit getuigenissen van alle klanten in de reportage blijkt dat de factuurprijs in alle gevallen hoger is. Helemaal aan het einde van de reportage blijkt ook nog dat FleetCor wel degelijk een tankkaart heeft die de correcte pompprijs factureert … maar op de website van FleetCor vind je daarover geen enkele info.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!