
De retromoderne designtaal van Renault legt de Fransen geen windeieren. Na de gesmaakte R5 maakt nu ook de R4 een comeback. Een cijfertje lager zijn voorganger, al moet je geen kleiner model verwachten.
Integendeel… je moet de R4 eigenlijk zien als de praktische broer van de R5. Daar waar die eerste vooral voor stedelijk koppels bedoeld is, kan je in de R4 gerust een koppel (grotere) kinderen op de achterbank kwijt, net als wat extra baguetten in de koffer. Of een laadkabel, want net als in de R5 mankeert ook in deze elektrische Renault een frunk.
De R4 is immers een stukje groter dan de R5. 22cm meer bepaald. En ook de koffer groeit een stuk, naar 420 liter, best groot voor een kleine crossover. Ook onze in autoland beruchte 1m96 vond probleemloos plaats in de R4, met voldoende hoofd- en beenruimte én nog wat plaats op de achterbank voor de kinderen. En als je echt grote volumes moet vervoeren, kan de achterbank en zelfs de passagiersstoel neergeklapt worden, goed voor een laadvloer van 2,2 meter! En daarmee is ook het excuus om die boekenkast niet naar het containerpark te brengen verleden tijd…



Beroemde voorganger
Maar goed, de nostalgici onder onze lezers zijn ongetwijfeld al aan het zoeken naar parallellen met de iconische 4L. En hoewel er op het eerste zicht minder zijn dan bij de Renault 5, vind je ze weldegelijk. Denk maar aan de typische ronde koplampen, de geribbelde flanken of de typische dakdragers van zijn beroemde voorganger. En achteraan heb je dan weer die lange kofferklep, nog zoiets dat we kennen van zijn voorvader, net als de lage kofferdrempel.
Langs binnenzijde ademt de R4 dan weer moderniteit. Een moderniteit die we uiteraard kennen van zijn broertje, enkel de afwerkingsmaterialen en -kleuren verschillen hier en daar (lees: ingetogener om te passen bij de iets praktischere inborst van dit model). Het geheel oogt alvast zeer knap, al weet Renault wel op slimme wijze enkele hardere materialen te verbergen achter een knap design.

Maar terug naar die technologie: de basis wordt gevormd door het dubbele scherm van 10 inch met het OpenR Link-systeem dat in samenwerking met Google werd ontwikkeld en zijn nut reeds bewezen heeft. Chat GPT-assistent Reno en een V2L-functie maakt dit moderne intermezzo af
Never judge a book by its cover
Het spreekwoord luidt: Never judge a book by its cover, maar wat deze R4 betreft weerspiegelt zijn uiterlijk piekfijn zijn rijgedrag. Hij is de praktischer broer van de eerder sportieve R5 en zo rijdt hij ook: iets comfortabeler, iets minder sportief, maar zonder daarbij echt laks te worden.
Net als bij de R5 zijn er twee mogelijkheden onder de motorkap: de basisversie krijgt 120 pk (40 kWh accu, 300 km rijbereik, 80 kW DC laden), de topversie doet het met 150 pk (54 kWh accu, 400 km rijbereik en 100 kW snelladen). Genoeg om van beide varianten vlotte boys te maken, ook op de bochtige bergwegen tijdens onze test in Portugal, zonder ooit topprestaties te willen pretenderen.

Bijkomstig voordeel is dat de verbruikscijfers zeer goed onder controle blijven. Tijdens onze test, met EV-gunstig weer in Zuid-Europa, noteerden we nooit meer dan 13,6 kWh/100 km, een cijfer dat nog lager lag toen we de one pedal driving (een primeur bij Renault) konden maximaliseren in de stad.
Het rijkarakter is, zoals we al eerder zeiden, dan weer iets comfortabeler de dynamischer afgestelde R5. Daar hebben uiteraard het hogere gewicht en zwaartepunt het meeste invloed op, maar de besturing is wat ons betreft ook ietsje lichter, zonder daarbij helemaal onpersoonlijk te worden. Eerder lichtvoetig dan afstandelijk, dus.


Noteer ook dat de R4 achteraan voor het eerst een multilink ophanging krijgt, een verschil met de R5. Daardoor wordt de koets keurig rechtopgehouden in de bocht, al gaat de ophanging ook wel eens droog om met de weinige bulten en putten die we tijdens onze test mochten ervaren. Benieuwd wat dat geeft in landen met minder vergevingsgezind asfalt… u weet ongetwijfeld welk land wij vooral bedoelen…
Conclusie
Met de nieuwe Renault 4 brengt het merk niet zomaar een icoon terug tot leven, maar geeft het er een hedendaagse, slimme invulling aan. Praktischer dan de R5, ruimer dan verwacht, en met een design dat subtiel naar het verleden knipoogt zonder daarin te blijven hangen. Deze elektrische crossover mikt op jonge gezinnen of actieve stedelingen die comfort en gebruiksgemak belangrijker vinden dan sportiviteit, zonder daarom in te boeten op rijplezier of technologie.
Genoeg om van de 4L, die zich dankzij een eerdere carrière van 1961 tot 1992 de bestverkochte Renault uit de geschiedenis mag noemen, een nieuw kassasucces te maken? Dat zal de toekomst uitwijzen.
#Auto #Tests