Tim Gijbels: “Veel meningen, weinig visie”

Tim Gijbels is een Nederlandse student aan de IVA Driebergen  die zijn eindwerk maakt over de mobiliteit in België in zijn meest uitgebreide vorm: mobiliteitsbudget, autofiscaliteit, bedrijfswagens. Hij doet dat onder begeleiding van Marco de Vrind, zijn stagebegeleider. Het zijn hot items die druk besproken worden in de coulissen van de politiek. Maar welke richting willen onze politici en andere stakeholders in het debat écht uit? Op die vraag zocht hij een antwoord en dat leverde heel wat interessante info op die hij bereid was exclusief te delen met de redactie van FLEET. De komende zes weken brengen we u artikels die het politieke landschap volledig in kaart brengen. Niet te missen!

FLEET: Waarom kies je als Nederlander een topic zoals de Belgische mobiliteit?

Tim Gijbels: “Gezien mijn opleiding bij IVA Driebergen ben ik geïnteresseerd in alles wat met auto te maken heeft. Ik vond het een unieke kans om een thema te bestuderen dat heel actueel is in België maar waar tegelijkertijd weinig over in kaart gebracht is. Bovendien heb ik als Nederlander een frisse, misschien iets meer afstandelijke kijk op de hele problematiek en hoopte ik ergens ook wel dat dit meer deuren ging openen.

FLEET: En was dat zo?

Tim Gijbels: “Ja, ik heb niet alleen de belangrijkste politieke partijen allemaal kunnen interviewen maar ook tal van andere stakeholders: mobiliteitsclubs, milieu-organisaties, academici, … Dat levert een schat aan informatie op maar legt ook vooral heel veel pijnpunten bloot.

FLEET: Wat zijn de belangrijkste pijnpunten dan?

Tim
Gijbels
: “Dat zullen uw lezers wel merken wanneer ze dit dossier lezen. Laat ik mij diplomatische uitdrukken: er zijn heel veel meningen maar die worden vertaald in weinig politieke visie op lange termijn. Dat is ongetwijfeld ook gelinkt aan de Belgische staatstructuur, die een uniform beleid op lange termijn er zeker niet gemakkelijker op maakt.

FLEET: U hebt ons gevraagd om de meeste van uw bronnen anoniem te houden. Waarom?

Tim Gijbels: “Bij mijn bronnen zitten behoorlijk wat mensen van studiediensten, zowel van politieke partijen als belangenverenigingen. En wat ik gemerkt heb, is dat hun werk of visie niet altijd vertaald wordt naar een daadwerkelijk beleid. Electorale belangen zijn soms belangrijker dan een beleid uitstippelen dat echte problemen oplost. Niemand wil zijn nek uitsteken. Maar ik heb die mensen wel allemaal geïnterviewd en de teksten die ik aan FLEET beschikbaar heb gesteld, zijn letterlijke transcripties van die gesprekken. Net daarom is dit volgens mij een uniek dossier: het geeft een kijk in de coulissen van de politieke besluitvorming.

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!