Toch nog hoop voor verbrandingsmotoren na 2035?

Vorige maand heeft het Europese Parlement de zogenaamde Fit for 55-plannen goedgekeurd. Bedoeling is uiteraard om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te halen. Ook de automobiel moest zijn steentje bijdragen, met een verbod op de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2035. Al lijkt er nu toch een kleine opening te komen…

Autoconstructeurs met een zeer kleine oplage waren al vrijgesteld van het verbod – in de media werd dit het Ferrari-amendement genoemd, maar ook voor e-fuels lijkt er toekomst. De afgelopen weken hebben verschillende lidstaten, waaronder Duitsland, zich immers sceptisch opgesteld ten opzichte van het verbod en die druk lijkt te werken.

Of dat meldt persagentschap Reuters toch op basis van een document met de voorstellen van de Commissie aan het Duitse ministerie van vervoer. Daarin wordt gesteld dat wagens met verbrandingsmotoren wel mogen verkocht worden indien ze op zogenaamde e-fuels rijden. Dit op voorwaarde dat ze enkel kunnen rijden op deze e-fuels, en dus niet op de conventionele benzine of diesel die we vandaag tanken.

Wat zijn e-fuels?

Eenvoudig uitgelegd zijn E-fuels vloeibaar gemaakte waterstof. Wanneer je ‘groene’ waterstof combineert met CO2 die je aan de atmosfeer onttrekt, dan krijg je synthetische brandstoffen die CO2-neutraal zijn. Het feit dat ze CO2-neutraal zijn, is niet het enige voordeel. Je kan ze zonder aanpassingen gebruiken in alle bestaande verbrandingsmotoren. De uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstofoxides blijven eigen aan verbrandingsmotoren. Maar de verbranding van E-fuels is op zich al schoner dan benzine en diesel die uit olie geraffineerd worden. Verschillende constructeurs, waaronder Mazda en Porsche, onderzoeken momenteel de technologie.

#Auto

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!

FLEET Dealers FLEET Sector FLEET.TV EV Overview
Trending