Top 50 van de Europese autoverdeelgroepen: twee Belgen bij de eerste 20!

ICDP, dat de wereldwijde automobieldistributie analyseert, heeft zonet zijn Top 50 van grootste distributiegroepen in Europa gepubliceerd (in ieder geval op basis van het zakencijfer) op Automotive News Europe. In de lijst vinden we twee grote Belgische namen, maar ook verschillende acteurs die (al dan niet sinds korte tijd) op de Belgische markt actief zijn.

Het is geen verrassing dat de top 50 wordt aangevoerd door de Zwitserse groep Emil Frey, 678 vestigingen sterk op het Oude Continent. Deze zijn goed voor een totaal van 500.000 voertuigen per jaar (345.000 nieuwe wagens, 155.000 occasies), goed voor een zakencijfer van 11,1 miljard in 2017. In datzelfde jaar namen de Zwitsers trouwens de Franse groep PGA Motors (265 concessies in Europa) over. PGA is in België actief via verschillende concessies van Audi/VW/Seat/Skoda.VW CVI in de regio’s rond Luik, Waremme en Doornik, maar ook via Nissangarage SNAB in Sint-Stevens-Woluwe.

Inchcape Europe – ook in ons land actief met Toyota en Lexus – vinden we op de vijfde plaats van het klassement.

Ook vooraan in het klassement vinden we twee Zweden die we in België goed kennen: Bilia, dat recent enkele concessies van BMW en MINI in ons land verwierf, staat op de 12e plaats, terwijl Anders Hedin Bil, in ons land in het bezit van enkele Mercedes-Benz dealers, op plaats 26 staat.

Iets verder in de lijst van ICDP noteren we ook de aanwezigheid van Car Avenue, in België aanwezig via de concessies Mercedes/smart, maar ook met Nissan en Infiniti, op plaats 38.

Quid de Belgische groepen?

Op de achtste plaats in het klassement vinden we D’Ieteren Auto, dat met slechts 23 vestigingen toch op 3,3 miljard euro uitkomt via de verkoop van 125.000 nieuwe en 2.000 tweedehands wagens.

Iets lager in het klassement – om precies te zijn op de 20e plaats – vinden we Alcopa, waarvan de 56 vestigingen samen 70.000 nieuwe wagens en 10.000 occasies verkochten, goed voor 1,56 miljard euro aan inkomsten.

De volledige top 50 kan u hieronder raadplegen:

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!