Touring wil fiscale tegemoetkoming voor motorrijders

Nu de lente in het land is, gebruiken steeds meer mensen de motor. Een goede zaak volgens mobiliteitsorganisatie Touring, want elke motor in het verkeer is een auto minder. Ze pleit er dan ook voor dat werkgevers motorgebruik bij hun personeel stimuleren.

Touring polste via een enquête bij 5.785 consumenten, waaronder zowel leden als niet-leden en zowel motorrijders als niet-motorrijders, naar de visie van mensen op motoren in het verkeer. Volgens de bevraging vindt ruim 69% van de weggebruikers de motor een goed alternatief voor het dagelijkse woon-werkverkeer, vooral omdat het vlotter vooruit gaat. Zes op de tien mensen is om die reden voorstander van de regel die motorrijders toelaat om tussen de file door te rijden, het zogenaamde filefilteren.

Meer stimulansen nodig

Ook Touring staat achter deze verkeersregels en wil het gebruik van de motor nog meer aanmoedigen. Daarvoor is het volgens de organisatie nodig om zoveel mogelijk maatregelen nemen die de aantrekking van de motor vergroten en het gebruik ervan bevoordelen. Voorbeelden hiervan zijn het openstellen van de busbanen en het voorzien van genoeg parkeerplaatsen. Twee derde van de respondenten is immers van mening dat er te weinig parkeergelegenheid voor motorrijders is.

“Kortom, er is nog een pak werk om het motorrijden verder te stimuleren”, aldus de mobiliteitsorganisatie. De mobiliteitsorganisatie vraagt dan ook om rekening te houden met de reële kosten in plaats van gebruik te maken van een vast kostenforfait als fiscale tegemoetkoming. Touring roept de werkgevers op om daadwerkelijk open te staan voor het gebruik van de motor voor de woon-werkverplaatsing. Dit kan door hun werknemers te stimuleren met onder meer kleedruimte, douches, opbergplaatsen of een vergoeding.