TRAXIO VELO vraagt versoepeling levering nieuwe fietsen

De ongeveer 1.670 Belgische fietshandels (waarvan ongeveer 600 in Wallonië en Brussel en 1.100 in Vlaanderen) verkochten in 2019 490.000 fietsen, waarvan 51% elektrisch werd aangedreven. Hoeveel zullen ze dit jaar verkopen, gezien het feit dat deze fietsspecialisten meestal hun grootste verkopen in het voorjaar realiseren? Angst voor het antwoord zet Traxio, de federatie die onder meer de fietsengroothandelaars en -handelaars vertegenwoordigt, ertoe aan om te pleiten voor een versoepeling van de maatregelen voor de verkoop en levering van fietsen.

Door de actuele maatregelen zijn showrooms verplicht gesloten en mogen enkel dringende herstellingen gebeuren achter gesloten deuren. Daardoor ligt de activiteit in de sector zo goed als geheel stil. Enkel online aankopen en thuislevering daarvan zijn nog toegelaten. Maar: een fiets moet je kunnen ‘passen’. Ondertussen blijft de sector zitten met een enorme stock en de bijhorende financiële lasten. 

Ook te lezen:

-11,2%: zo sterk daalde het aantal registraties van speed pedelecs in 2020

“De sector staat op het punt te verstikken door de stopzetting van de verkoop en het hoge voorraadniveau. Het voorjaar is de enige piek van het jaar voor de fietsindustrie: dit is het moment waarop zij haar grootste omzet van het jaar behaalt en ook veel eerder bestelde fietsen levert”, legt Traxio uit.

Daarom verzoekt TRAXIO om het testen, de levering en de verkoop in de winkel toe te staan. Het spreekt voor zich dat de sociale afstand en de hygiënevoorschriften in acht moeten worden genomen, want de fietshandelaars zijn uiteraard in de eerste plaats bezorgd over ieders gezondheid.  .

Ook sociaal doel

“Zonder versoepeling valt de enige topperiode van het jaar weg en dat zal een enorme economische ravage aanrichten bij de fietshandelaars, de Belgische fabrikanten en de groothandelaars”, lezen we in het persbericht van Traxio.

De gevraagde versoepeling van de maatregelen heeft ook een ruimer maatschappelijk doel. De fiets is namelijk een ideaal middel voor de bevolking om in beweging te blijven in deze Coronatijden. En de versoepeling kan zeker helpen om de cultuuromslag te bevorderen om meer de fiets te gebruiken voor zowel woon-werk als voor korte verplaatsingen. Ook na de Coronacrisis. 

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!