VAB wil via ‘Bike of the Year’ meer mensen op de fiets

Technologiefederatie Agoria en mobiliteitsclub VAB organiseerden dit jaar de derde editie van de verkiezing ‘Bike of the Year’. Via de verkiezing wil de mobiliteitsorganisatie meer mensen op de fiets krijgen.

Dat de elektrische fiets aanslaat, blijkt uit een recente bevraging van VAB en Bike to Work bij 3500 mensen. Ongeveer 16% van de Vlamingen die naar het werk fietst, doet dat immers op een tweewieler met elektrische ondersteuning. Twee procent gebruikt zelfs een zogenaamde speed pedelec, een elektrische fiets die snelheden tot 45 kilometer per uur haalt. Toch is er nog ruimte voor een vergroting van dat aantal. Acht op de tien Belgen woont immers op minder dan 30 kilometer van zijn of haar werk, een afstand die doenbaar is met een elektrische tweewieler. Opvallend is trouwens dat 85% van de elektrische fietsers voorheen met de wagen naar het werk reed.

Om mensen bewust te maken van de voordelen van een (elektrische) tweewieler, verkiest de mobiliteitsorganisatie al voor de derde keer de fiets van het jaar. De prijzen werden uitgereikt over drie categorieën: elektrische fietsen, stadsfietsen en racefietsen. De 22 elektrische fietsen ondergingen uitgebreide tests door een vakjury, aangevuld met een testdag door een consumentenpanel op 25 februari. Op 11 maart onderwierpen twee onafhankelijke jury’s de 33 deelnemende stads- (13) en racefietsen (20) aan een statische en dynamische test, met het volgende resultaat:

 

Elektrische fietsen tot maximum €3000

  1. Kettler Traveller E Gold
  2. Trek TM 500+ LR 3. Moustache Samedi 28 Silver
  3. Moustache Samedi 28 Silver

Vooral door zijn krachtige lineaire motor en stijf frame viel de Kettler in de smaak bij de jury. Ook de comfortabele zithouding op de fiets zorgde voor de hoge score bij de professionele en consumentenjury.

 

Stadsfietsen tot maximum €1500 

1. Koga F3 5.1 R
2. Giant FastCity RS 1
3. Trek X300

De Koga F3 5.1 R werd unaniem verkozen. De comfortabele zitpositie en het prachtige design overtuigden de jury het meest. Ook de naafdynamo, markante kettingbescherming en gestikte handgrepen met rode toets vielen in de smaak.

 

Racefietsen tot maximum €5000

  1. Merida Scultara Disc 5000
  2. Cannondale Super Six EVO Hi-Mod Disc Ultegra Dl2
  3. Giant TCR Advanced Pro Disc

Ook de Merida Scultura Disc 5000 werd unaniem verkozen. De jury viel vooral voor de combinatie van een comfortabel design en een groot gevoel voor snelheid, een sterk pakket voor zijn prijs.

Tags: Mobiliteit