Van Overtveldt: “WLTP-waarden worden pas vanaf 2020 in rekening gebracht”

De fleet- en automobielsector hield dit weekend zijn adem in. Maar federaal minister van financiën Johan Van Overtveldt brengt verlossing: “De nieuwe testmethode (WLTP, ndvr) wordt voor nieuwe voertuigen pas vanaf 2020 in rekening gebracht.”

Deze reactie van de minister volgt op een brief die half mei door de automobielsector (FEBIAC, Traxio en Renta) werd gestuurd aan de minister. De federaties uitten daarin hun ongerustheid over de scherpe dalingen van de bestellingen in april (tot -30%). In de brief werd aan Van Overtveldt gevraagd om snel klaarheid te scheppen rond de waarden waarmee rekening gehouden moet worden bij de berekening van de bedrijfswagenfiscaliteit. Een fiscaliteit die voor de overheid al voordelig is, zo luidt het in de brief. De NEDC 2.0-waarden (geëxtrapoleerd van de WLTP-waarden met een “artificiële” formule) zijn immers al hoger dan de “gewone” NEDC-waarden die we tot nog toe kenden.

De minister is hiervan op de hoogte en wil “in ieder geval een verhoging van de factuur vermijden” liet hij weten.

De automobielfederaties merken wel op dat ze nog geen enkele officiële communicatie ontvangen hebben van het kabinet Van Overtveldt. De woordvoerder van de minister bevestigde ons aan de telefoon: “De brief is misschien nog niet toegekomen, maar hij is wel verstuurd.”

 

 

 

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!