Vergelijkende test D-segment: Fort Knox onder vuur?

test (30)-lowres

Ronkende verklaringen over aanvallen op het premium D-segment zijn in het verleden meestal geëindigd in een roemloze zwanenzang voor de betrokken merken. Zal het de Jaguar XE beter vergaan? Wij zetten hem neus aan neus met de gevestigde waarden BMW 3 Reeks, Mercedes-Benz C-Klasse … en de Ford Mondeo (Lease Car of the Year) als outsider.

De Belgische fleetrijder steekt zijn voorkeur voor Mercedes-Benz, BMW en Audi niet onder stoelen of banken. Inbreken in het door premiummerken geregeerde D-segment is daarom ongeveer even gemakkelijk als binnenwandelen in Fort Knox. Niettemin is nét dat wat Jaguar voor ogen heeft met zijn XE berline. En in tegenstelling tot andere challengers die in het verleden probeerden de hegemonie te verbreken, heeft het Britse merk meer “naturel”-premium in zijn genen dan het doordeweekse volumemerk dat wil opklimmen in de rangen.

test (18)-lowres

Onze shoot-out ziet er als volgt uit: een nagelnieuwe BMW 3 Reeks (een primeur in een vergelijkende test!), een Mercedes-Benz C-Klasse, de Jaguar XE en de outsider van dienst: de Ford Mondeo. Eerlijkheidshalve dienen we hierbij te vermelden dat we er graag de nieuwe Audi A4 bij hadden gehad, maar die was tijdens de zomer nog niet beschikbaar en bij Audi hadden ze geen zin om een “oud” model tegenover dat nieuwe geweld te zetten. Alle begrip. Dus vonden we het een goed idee om de Ford Mondeo, tenslotte toch de Lease Car of the Year, een wildcard te geven.

Het startschot van onze test werd gegeven in Zellik en een mix van autosnelwegen, regionale wegen en stadscentra bracht ons in de richting van Namen en terug. Regelmatig werd er van chauffeur gewisseld om het verbruikscijfer “chauffeursneutraal” te maken. In onze beoordeling geven we enerzijds de punten van de chauffeurs op de verschillende aspecten en anderzijds krijgen de voertuigen ook een TCO-beoordeling (kost/km).

Lees hier de prestaties van de vier concurrenten (Jaguar XEMercedes-Benz C-Klasse en BMW 3-Reeks en Ford Mondeo) en de becijferde resultaten van onze vergelijkende test!

FLEET_103_NL.indd

 

 

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!