Vergelijking segment D : de Ford Mondeo, premium of niet?

ford (16)-lowres

Een Ford Mondeo die het opneemt tegen premiummodellen: een ongelijke strijd? Bijkbaar niet, want het model werd dit jaar verkozen tot Lease Car of the Year en ook toen nam hij het op tegen premiummodellen. Eén van de argumenten die daarbij werd aangehaald door de jury was de uitstekende TCO van de Mondeo. Dat wordt niet meteen bevestigd door onze test, want daar eindigt hij derde in de TCO-afrekening.

De grootste en de minst dure

Met een prijs van €33.200 is hij de goedkoopste, maar hij heeft wel de hoogste CO2-uitstoot (125 g/km) en is daardoor ook maar voor 75% fiscaal aftrekbaar. Ook qua verbruik gaapt er een kloof met de premiummodellen: met een gemiddeld testverbruik van 6,64 l/100 km zit hij bijna 2 l boven zijn normverbruik. De premiummodellen blijven daarentegen allemaal netjes onder de 5 l/100 km. De Mondeo is dan ook de grootste en zwaarste van de vier testmodellen.

Maar er is ook goed nieuws. De Mondeo grossiert in ruimte, het was de enige waarin we op de achterbank echt een royaal gevoel hadden.Ford Interieur-lowres En wil je veel koffers meenemen op reis, dan is de Mondeo ook de beste keuze want hij heeft het grootste koffervolume.

Wat het interieur betreft, kan je er niet omheen dat er een verschil is met de premiummodellen qua look & feel, maar de uitrusting is wel erg compleet en het veiligheidsarsenaal dat Ford aanbiedt, is indrukwekkend. Deze Mondeo is gemaakt voor veelrijders. De rijhouding is goed en het zicht rondom behoorlijk, maar bij het parkeren moet je natuurlijk wel rekening houden met zijn lengte van 4,87 meter.

Hoog verbruik

De nieuwe Mondeo maakt gebruik van een nieuw platform, dat stijver en lichter is, en een nieuwe multilinkachteras, die hem een comfortabel, levendig én amusant rijgedrag verleent.

Is de Mondeo een kneusje in vergelijking met zijn premiumconcurrenten? Allerminst. Qua rijkwaliteiten vinden we dit een aangename verrassing. Maar vooral het verbruik en ook de hogere uitstoot maken dat deze lager geprijsde Ford in TCO het toch nog moeilijk heeft tegenover zijn premiumconcurrenten.

Chauffeursscore : 43/60

Bekijk hier de technische fiches , de prestaties van de andere voertuigen (Jaguar XEMercedes-Benz C-Klasse en BMW 3-Reeks) en de becijferde resultaten van onze vergelijkende test!

 

Schrijf u nu in op FLOW, de wekelijkse e-letter van FLEET.be!